Antena 3 CNN Economic Mugur Isărescu: "Am evitat recesiunea, dar avem o problemă fiscală grea!" | Inflația va scădea în anul electoral 2024, anticipează BNR

Mugur Isărescu: "Am evitat recesiunea, dar avem o problemă fiscală grea!" | Inflația va scădea în anul electoral 2024, anticipează BNR

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 13:32 15 Feb 2024 Modificat la 13:59 15 Feb 2024

Declarațiile lui Mugur Isărescu vin în contextul în care țara noastră a înregistrat o creștere relativ modestă a PIB în ritm anual, de 2% la finele lui 2023, iar Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,4% în trimestrul patru față de trimestrul trei, anul trecut.

O scădere a PIB două trimestre consecutive înseamnă recesiune tehnică.

Cu excepția anului pandemic 2020, evoluția economiei românești în 2023 a fost cea mai slabă din 2013 încoace.

Mugur Isărescu: "Avem problema deficitelor gemene"

"Am evitat recesiunea. Vă spuneam în urmă cu un an și jumătate - doi că politica monetară o calibrăm de așa natură încât, împreună cu Guvernul, să evităm intrarea țării în recesiune.

Avem o problemă fiscală grea, a deficitelor gemene (deficitul bugetar și deficitul de balanță comercială, n.r)

Dintre cele patru țări (Cehia, Polonia, Ungaria și România, n.r.) țara noastră are situația fiscală cea mai dificilă, iar o recesiune ar face situația și mai greu de controlat și de administrat.

Creșterea inflației la începutul anului nu este atât de pronunțată, pentru că se referă și la lunile februarie și martie.

Creșterea economică în ianuarie este diminuată categoric, însă apoi traiectoria (inflației, n.r.) va fi în jos", a estimat Mugur Isărescu, joi, într-o conferință de presă.

BNR vede inflația la 4,7% la sfârșitul lui 2024

Banca Națională a României anticipează o inflație de 4,7% la finalul anului 2024.

Această prognoză a fost revizuită într-o ușoară scădere față de cea anterioară, de 4,8%.

În luna ianuarie a acestui an, rata anuală a inflației a urcat la 7,41%, comparativ cu 6,61% în decembrie 2023.

Creșterea inflației a venit în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile, cu 10,91%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole