Antena 3 CNN Life Culinar Mucenici muntenești fierți în sirop aromat. Secretul gustului din copilărie

Mucenici muntenești fierți în sirop aromat. Secretul gustului din copilărie

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 12:00 07 Mar 2024 Modificat la 12:00 07 Mar 2024

În preajma zilei de 9 martie, gospodinele se întrec să prepare cei mai gustoși mucenici.

Potrivit credinței populare, această zi marchează trecerea de la zilele aprige ale Babei Dochia la zilele călduroase ale primăverii.

De această zi se leagă numeroase tradiții și obiceiuri populare, precum bătutul pământului cu maiurile pentru a scoate căldura afară sau stropirea animalelor cu apă sfințită, astfel încât să fie protejate de rău.

Tot în această zi,  bărbaţii trebuie să bea 40 sau 44 de pahare cu vin, deoarece se crede că acesta le va oferi putere de muncă pentru tot anul.

Ziua de 9 martie are și o însemnătate religioasă, fiind momentul în care Biserica îi prăznuiește pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, care au fost uciși după ce au mărturisit că sunt creștini.

De aceea, în ziua Mucenicilor, potrivit credinței populare, se deschid porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.

Se mai spune că în această zi, toate rugăciunile pentru sufletul celor adormiți sunt ascultate de Dumnezeu.

Rețetă mucenici muntenești 

Regretatul Radu Anton Roman a notat, în cartea "Bucate, vinuri și obiceiuri românești", rețeta autentică a mucenicilor muntenești, așa cum au fost preparați la început.

Ingrediente:

  • 125 ml ulei
  • o linguriță sare
  • 500 ml apă
  • 1 kg făină (sau cât primește uleiul și apa)

Pentru sirop:

  • o ceașcă nucă măcinată
  • o linguriță scorțișoară
  • trei linguri zahăr (se poate adăuga mai mult, după gust)
  • coaja rasă de la o lămâie
  • vanilie

Se încălzeşte puţin apă, timp în care se cerne făina pe un blat. În mijlocul făinii se face o "gropşoară”, în care se toarnă apă călduţă, ulei şi sare.

Se frământă bine, până iese un aluat moale. Se întinde pe blatul peste care s-a presărat făină.

Cu ajutorul unei forme pentru mucenici, se taie aluatul în formă de opt.

Se lasă la uscat 45 de minute și se fierb apoi timp de o oră într-un litru şi jumătate de apă.

După ce au fiert, se adaugă puțină nucă măcinată, scorțișoara, zahărul, coaja de lămâie,  vanilia și se mai lasă să fiarbă încă un sfert de oră.

Când s-au răcit, se presară peste mucenici restul de miez de nucă fin măcinat.

Citește mai multe din Culinar
» Citește mai multe din Culinar
TOP articole