Antena 3 CNN Economic Motorina se scumpeşte de două ori mai repede decât benzina. Motivele pentru care şoferii vor scoate mai mulţi bani din buzunar

Motorina se scumpeşte de două ori mai repede decât benzina. Motivele pentru care şoferii vor scoate mai mulţi bani din buzunar

Preţul motorinei creşte de la o zi la alta văzând cu ochii. Practic, motorina se scumpeşte de două ori mai rapid decât benzina. 

de Ioana Ciobanu    |   

Un litru de motorină standard costă, la una dintre benzinăriile din Capitală, 7,6 lei/litru. Varianta premium este 7,97 lei/litru. 

În ultima lună, preţul mediu al unui litru a crescut cu aproape 5%.

De la începutul lunii august până în prezent, motorina s-a scumpit într-un ritm de două ori mai accelerat decât benzina, diferența dintre prețul celor două tipuri de combustibil fiind mai mare de 30 de bani/l, după ce în lunile precedente motorina fusese mai ieftină decât benzina. 

Citeşte şiNoi scumpiri la carburanţi, tutun şi alcool din 1 ianuarie 2024. Banii pe care îi vom da în plus la un plin de benzină

Mai exact, dacă la începutul lunii august, un litru de motorină se comercializa în stațiile Petrom cu 6,90-6,93 lei/l, iar benzina, cu 6,88-6,94 lei/l, în prezent, acestea costă 7,49-7,52 lei/l, respectiv 7,18-7,24 lei/l, potrivit profit.ro.

În ultimele 40 de zile, dieselul s-a scumpit cu aproape 60 de bani/l, în timp ce benzina, cu 30 de bani/l. Sunt mai multe motive care conduc la această diferenţă. 

Aşa cum a subliniat şi premierul Marcel Ciolacu, există o conjunctură regională nefavorabilă: războiul din Ucraina care influenţează preţul dieselului. 

De asemenea, odată cu izbucnirea războiului, multe rafinării au încetat să mai funcţioneze. 

În plus, există acum un consum mai mare în ceea ce priveşte motorina, consum generat de lucrările din agricultură, multe dintre echipajele agricole funcţionând pe motorină.

Într-un singur lanţ de benzinării, se mai poate cumpăra motorină cu puţin sub pragul de 7,5 lei/litru. 

În ceea ce priveşte alte companii, fiecare are doar câte o singură staţie care comercializează în Capitală benzină mai ieftină de acest prag.

Cu cât s-a scumpit combustibilul în ultimele 40 de zile

Motorină: + 0,60 lei/litru

Benzină: +0,30 lei/litru.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?