Antena 3 CNN Actualitate Justiție Protest fără precedent al judecătorilor din România

Protest fără precedent al judecătorilor din România

3 minute de citit Publicat la 15:11 30 Aug 2017 Modificat la 15:11 30 Aug 2017

Protest fără precedent al judecătorilor din România. Aceştia refuză să mai participe la şedinţele Consiliului Superior al Magistraturii. Este, de altfel, explicaţia amânării şedinţei de miercuri, la care a participat şi ministrul Justiţiei.

Mărul discordiei este, potrivit unor surse, planul procurorilor de a-l schimba pe şeful Inspecţiei Judiciare, ca urmare a raportului final privind auditul extern al managementului Inspecţiei Judiciare pentru anul 2016. 

Președintele ÎCCJ, printre judecătorii care au refuzat să participe la ședința CSM

Cei cinci judecători, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, care au refuzat să participe la şedinţa plenului CSM de miercuri, sunt Cristina Tarcea (preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Ţînţ şi Evelina Oprina. 

"Semnatarii prezentului comunicat fac cunoscut faptul că au refuzat prezenţa în şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 30 august, având în vedere următoarele: În şedinţa Comisiei nr.1 ale cărei lucrări s-au desfăşurat în data de 29 august 2017 s-a refuzat, în majoritate, să se acorde Inspecţiei Judiciare amânarea solicitată cu scopul de a pune la dispoziţia Consiliului un raport complet privind stadiul implementării recomandărilor raportului de audit, fiind exprimată neechivoc intenţia de a pune în discuţia plenului de azi revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare ca urmare a raportului de audit, dar şi a altor împrejurări de fapt exterioare acestuia", declară cei cinci judecători, într-un comunicat remis presei. 

Magistraţii subliniază că art. 41 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum şi numeroase decizii ale Curţii Constituţionale "ne obligă să respectăm dreptul la apărare al oricărei persoane vizate de o procedură de revocare, cu atât mai mult cu cât este vorba de funcţii de conducere obţinute prin parcurgerea unor proceduri de concurs". 

"Dat fiind că nu este pentru prima dată când argumentul numărului majoritar al voturilor exprimate devine mai puternic decât cel al respectării legii, refuzăm ca prin asigurarea cvorumului de plen să creăm astfel cadrul necesar pentru încălcarea unui drept fundamental. Ne-am asumat această poziţie pentru a apăra un principiu, chiar dacă suntem conştienţi de faptul că atitudinea noastră poate fi de natură să aducă atingere interesului unor persoane, inclusiv colegi magistraţi, cărora le cerem, sincer, scuze", mai spun judecătorii. 

Şedinţa plenului CSM a fost amânată miercuri, după ce preşedintele Consiliului, Mariana Ghena, a anunţat că nu este întrunit cvorumul. În ședința CSM de miercuri ar fi urmat să fie luate în discuţie cererile a 45 de magistraţi de a se pensiona, solicitarea a doi judecători de reîncadrare pe funcţii pentru a cumula pensia cu salariul, raportul privind auditul făcut la Inspecţia Judiciară de către o firmă de profil, precum şi contestaţiile procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga la deciziile de revocare din DNA.  

Judecătorul Bogdan Mateescu: „Regret alegerea colegelor”

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că regretă alegerea făcută de o parte din colegele sale, de a nu se prezenta la şedinţa plenului CSM, precizând că el nu va răspunde niciodată la condiţionări de genul scoaterii unui subiect de pe ordinea de zi. 

"Trebuie să îmi manifest regretul pentru alegerea colegelor noastre, care, deşi au fost la Secţia pentru judecători, nu s-au prezentat. Eu nu o să răspund niciodată la condiţionări de acest gen. Consiliul Superior al Magistraturii este un for colegial, care ia decizii în plen sau în secţii. Aşa cum s-a discutat ieri în Comisia numărul 1, ale cărei discuţii au fost înregistrate, propunerile fiecărui membru se analizează şi se dezbat în plen pentru că nu discutăm despre o hotărâre a minorităţii faţă de majoritate şi nici invers", a declarat judecătorul Bogdan Mateescu.

Răzvan Savaliuc: „Protestul judecătorilor, un act lăudabil și de curaj”

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, jurnalistul luju.ro, Răzvan Savaliuc, a catalogat protestul judecătorilor drept un „act lăudabil și de curaj care a stopat un abuz”.

Potrivit lui Savaliuc, în CSM se duce acum „un război pentru salvarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi”.

 

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole