Însă există câteva țări care, cel puțin deocamdată, răsuflă ușurate și numără doar câteva cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Este vorba de țările din Africa, iar motivele pentru care se întâmplă acest lucru îi pun în dificultate pe cercetători, scrie The Independent.
France 24 a raportat că, la 1 martie, Africa a avut doar trei cazuri confirmate.
Conform cifrelor actualizate de la Organizația Mondială a Sănătății, în prezent sunt 101 persoane infectate în 11 națiuni africane (Algeria, Burkina Faso, Camerun, Republica Democrată Congo, Egipt, Nigeria, Senegal, Africa de Sud, Tunisia și Togo). Foarte puține cazuri, comparativ cu populația continentului.
Dar de ce?
În timp ce unii cercetători pun totul pe seama temperaturilor ridicate din Africa, alții iau în calcul o detectare defectuoasă a virusului. Dar alți experți recunosc că „nimeni nu știe” de ce coronavirusul nu a devenit mai răspândit în Africa.
Profesorul Thumbi Ndung'u, de la Institutul African de Cercetări în Sănătate din Durban, a declarat: ”Poate că pur și simplu nu există atât de multe călătorii între Africa și China”.
Însă Ethiopan Airlines - cea mai mare companie aeriană din Africa - nu a suspendat niciun moment zborurile către China.
Clima caldă din Africa ar putea fi un factor.
Profesorul Yazdan Yazdanpanah, șeful departamentului de boli infecțioase de la spitalul Bichat din Paris, a declarat: ”Poate că virusul nu se răspândește în ecosistemul african, nu știm”.
Dar profesorul Rodney Adam, din cadrul grupului de lucru pentru controlul infecțiilor de la Spitalul Universitar Aga Khan din Nairobi, nu este de acord. ”Nu există dovezi actuale care să indice faptul că clima afectează transmisia. Deși este adevărat că pentru anumite infecții pot exista diferențe genetice în sensibilitate ... nu există dovezi actuale cu privire la Covid-19”.