Folosirea telefonului la volan este unul dintre cele mai importante cauze pentru care se produc accidente rutiere.
"Multitasking-ul este un mit, în realitate există switchtasking, adică creierul nostru poate să işi schimbe atenţia secvenţial pentru mai multe activităţi făcându-ne pe noi în mod eronat să credem că facem mai multe lucruri deodată", a declarat Silviu Toma, trainer în conducerea defensivă auto, la Antena 3 CNN.
În realitate creierul nostru poate să gestioneze o activitate principală către care poate să direcţioneze maximum 80% din atenţie şi câteva secundare.
"Când sunt la volan şi am o convorbire telefonică, chiar dacă ţin telefonul la ureche sau folosesc hands free-ul, în ceea ce priveşte distragerea cognitivă a atenţiei este fix acelaşi lucru" a precizat Silviu Toma.
"Dacă am o convorbire telefonică care este încărcată emoţional sau am o discuţie de afaceri şi mintea mea se duce acolo, o mare parte din atenţia pe care ar trebui să o pun către condus, se duce către convorbirea telefonică.
În momentul acesta trimit nişte informaţii către creier, informaţii care trebuie procesate de către creier şi transformate în acţiuni," a mai menţionat trainerul în conducere defensivă.
Viteza pe autostradă
"În momentul în care mergi ani de zile cu viteză şi nu păţeşti nimic, primeşti o recompensă pe termen scurt, adrenalina este la cote maxime, simţi o stare de împlinire, dar de câte ori mergi tare, cu viteză şi nu păţeşti nimic, ai senzaţia că acest "beneficiu" o să ţină la nesfârşit, iar ţie nu ţi se mai poate întâmpla nimic.
Este de ajuns sa nu fii atent o secundă la volan şi să produci un accident care îţi poate schimba viaţa la 180 de grade atât ţie cât si celorlalţi participanţi la trafic," a mai adăugat Silviu Toma.