Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, intitulată "Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România", a fost respinsă de Parlament.
Potrivit primelor informații, au existat 161 de voturi pentru moiune, 8 voturi împotrivă și 33 de abțineri.
UPDATE: A început votul pe moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Pentru a fi adoptată, moţiunea de cenzură trebuie să întrunească voturile a 233 de parlamentari. Votul va fi secret cu bile.
La începutul şedinţei erau prezenţi 379 de parlamentari.
Grupurile parlamentare ale PSD şi ALDE asigură cvorumul de şedinţă la moţiunea de cenzură, dar nu votează.
"Votul pentru Guvernul Grindeanu noi ni l-am dat acum o lună", a spus deputatul PSD Marcel Ciolacu.
Şi reprezentanţii ALDE au anunţat că parlamentarii acestui partid vor fi prezenţi în sală pentru a asigura cvorumul de şedinţă, dar nu vor vota.
UPDATE: Traian Băsescu a avut un schimb de replici și cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe tema protocoalelor încheiate între serviciile secrete și diverse instituții ale statului român.
UPDATE: Episod amuzant în Parlamentul României, unde a avut loc un schimb de replici între Liviu Dragnea și Traian Băsescu.
Băsescu și-a început discursul cu un schimb amuzant de replici cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe tema timpului pe care îl are la dispoziție.
„Cu scuzele de rigoare că o să citez foarte mult, dacă domnul președinte va avea generozitatea să îmi lase ceva mai mult timp decât cele patru minute”, a declarat Băsescu, la începutul declarației politice.
UPDATE: Călin Popescu Tăriceanu, în plenul Parlamentului: „Rolul liderilor politici nu este să alimenteze dezbinarea”
UPDATE: Kelemen Hunor, în plenul Parlamentului: ”În România este din ce în ce mai greu să spui că există stat de drept. Nu doar din 31 ianuarie, ci de ani de zile.
UPDATE: Nicușor Dan, în plenul Parlamentului: ”Sorin Grindeanu avea toate instrumentele să se opună în problema OUG 13, dar nu a făcut-o”.
UPDATE: Parlamentarii opoziției imită gestul protestatarilor din Piața Victoriei de a aprinde lanternele de la telefoanele mobile, la finalul discursului președintelui interimar al PNL, Raluca Turcan.
Foto captura Antena 3
UPDATE: În Parlamentul României e scandal în toată regula la dezbaterea moțiunii de cenzură a Opoziției la adresa Guvernului Grindeanu. În timpul discursului dur al liberalului Cătălin Predoiu, de la balcoane au început să se audă vociferări, iar șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a amenințat cu evacuarea. A urmat imediat replica șefului PSD, Liviu Dragnea, cel care nu l-a iertat nici pe președintele Klaus Iohannis.
Liviu Dragnea, în plenul Parlamentului: ”Vreți un biet capital politic care poate dezbina România”
UPDATE: Sorin Grindeanu, în plenul Parlamentului: ”Nu a fost niciodata vorba despre o ordonanță pe grațiere. (...) Fiecare dă socoteală, o dată la patru ani, în fața oamenilor, pentru ceea ce face la Parlament. Iar colegii liberali au dat socoteală cu vârf și îndesat la alegerile din 11 decembrie. Ma uit la parlamentarii USR care au susținut acest demers. Poate lipsa de experienta si avantul i-a facut sa sa se asocieze cu un partid pe care, până mai ieri îl criticaau cu vehementa. Aveam așteptări mult mai mari de la această nouă generație de politicieni venită în Parlament, dar cred că ei și-au propus să, de fapt, sa salveze Romania prin somn, altfel nu pot sa inteleg cum poti sa dormi in Parlament cand dezbatem bugetul Romaniei”.
”Moţiunea de cenzură nu îşi mai are obiectul”
"Avem un buget care aduce prosperitate şi dezvoltare românilor. Avem toate pârghiile necesare pentru a implementa programul de guvernare pe care românii în decembrie l-au votat într-o proporţie covârşitoare. Astăzi, avem ocazia să ne vedem din nou şi asta la o lună de la învestirea actualului Guvern. Opoziţia a depus o moţiune de cenzură. Este dreptul constituţional al colegilor noştri să facă acest lucru. E greu, totuşi, să nu remarc că această moţiune nu-şi mai are obiectul", a spus Grindeanu.
Parlamentarii au început dezbaterile la moţiunea de cenzură depusă de PNL şi USR. Este prima moţiune de cenzură care vizează Guvernul lui Sorin Grindeanu. Documentul, intitulat "Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România" conţine o serie de critici dure la adresa coaliţiei de guvernare, acuzată de legalizarea furtului prin adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea.
"Admitem faptul că sunteţi în situaţia ingrată de a răspunde comenzilor venite pe linie de partid şi a trebuit să daţi curs solicitării directe a şefului dumneavoastră, domnul Liviu Dragnea, pentru a-l face scăpat de la o eventuală condamnare cu executare viitoare. Cu toate acestea, trebuie să vă asumaţi eroarea de a adopta aceste acte normative şi să plecaţi acasă! Altfel, veţi rămâne în istorie un al doilea tovarăş de drum, după dr. Petru Groza, dar mult mai nociv pentru popor decât a făcut-o regimul totalitar impus după cel de-al Doilea Război Mondial. Prin aceste acţiuni, îndepărtaţi investitorii de România, îndepărtaţi România de tot efortul făcut în ultimii 27 de ani pentru a căpăta statutul de ţară europeană! În graba cu care vreţi să vă salvaţi propria clientelă de la condamnări, aţi uitat de priorităţile cu adevărat importante pentru România. Aţi uitat de condiţiile dezastruoase din spitale, de frigul şi igrasia din şcoli, de drumurile pline de gropi care iau anual mii de vieţi", se arată textul moțiunii de cenzură, potrivit Agerpres.
Pentru a fi adoptată, moţiunea de cenzură trebuie să întrunească voturile a 233 de parlamentari. Votul va fi secret cu bile.
La începutul şedinţei erau prezenţi 379 de parlamentari
PNL, USR şi PMP, pentru moțiune. UDMR nu votează
Parlamentarii PNL şi USR susţin că, sub "masca respectării unor decizii ale unor instanţe interne sau internaţionale, Guvernul girat de domnii Dragnea şi Tăriceanu loveşte în ceea ce înseamnă siguranţa românilor şi interesele lor legitime".
Parlamentarii UDMR vor fi prezenţi la dezbaterea moţiunii de cenzură, dar nu vor participa la vot, a anunţat liderul Uniunii, Kelemen Hunor.
PNL, USR şi PMP au împreună 168 de senatori şi deputaţi.