Antena 3 CNN Politică Moţiunea de cenzură a PSD, amânată pentru la vară. Social-democraţii aşteaptă să se încingă lucrurile în PNL

Moţiunea de cenzură a PSD, amânată pentru la vară. Social-democraţii aşteaptă să se încingă lucrurile în PNL

Mădălina Mihalache
2 minute de citit Publicat la 10:48 17 Mar 2021 Modificat la 10:53 17 Mar 2021

Moţiunea de cenzură a PSD nu va fi depusă mai devreme de finalul acestei sesiuni.

Surse din principalul partid din opoziţie susţin că liderii social-democraţi iau în calcul să atace guvernul Cîţu cu o moţiune de cenzură abia în iunie.

Motivul este simplu: cei din PSD aşteaptă să se acumuleze nemulţumiri, atât în rândul unor parteneri la guvernare ai liberalilor, cum ar fi UDMR, dar şi în sânul PNL.

Eventuala intrare a premierului în cursa pentru şefia PNL ar împărţi această formaţiune în cel puţin două tabere, pe de o parte, iar pe de altă parte, i-ar împinge pe liberalii nemulţumiţi de guvernara lui Florin Cîţu să se manifeste la suprafaţă.

Cu alte cuvinte, până la vară PSD speră să se strângă destui parlamentari nemulţumiţi, atât în PNL, cât şi în alte formaţiuni, astfel încât să întregească numărul necesar pentru a trece la vot moţiunea de cenzură.

Ministrul Fondurilor Europene, ţinta următoarei moţiuni simple a PSD

Până atunci, liderii social-democraţi vor continua să atace miniştrii actualului Cabinet cu moţiuni simple, chiar dacă prin astfel de iniţiative nu pot obliga la demiterea acestora. 

Următorul vizat de o moţiune simplă a PSD ar urma să fie ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR).

Ultima moţiune simplă a PSD a picat la vot marţi, în Senat, dar a fost votată de mai mulţi parlamentari decât cei din grupul PSD.

Moţiunea împotriva ministrului Economiei, Claudiu Năsui, a picat la Senat

Moţiunea simplă iniţiată de PSD la adresa ministrului Economiei, Claudiu Năsui, a fost respinsă, marţi, de senatori. În favoarea moţiunii s-au pronunţat 55 parlamentari, iar împotriva acesteia, 72.

A fost înregistrată şi o abținere.

Votul moţiunii a fost secret, cu bile. Cei 41 de semnatari ai documentului intitulat au solicitat demiterea "imediată" a ministrului Economiei, Claudiu Năsui. Social-democrații l-au acuzat pe Năsui că nu are o strategie pentru susținerea industriei românești.

"Nici cele mai oculte forțe externe, nici cele mai perfide planuri de subminare a unei economii naționale n-ar fi reușit, în ani de zile, dezastrul produs de Claudiu Năsui în fruntea Ministerului Economiei în doar 70 de zile", au afirmat iniţatorii moțiunii simple.

La rândul său, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, le-a reproșat senatorilor PSD că l-au chemat în Parlament pentru că a închis "robineți de bani care mergeau către niște mafii politice".

Deşi nu au fost suficiente voturi pentru ca moţiunea să treacă, este remarcabil faptul că împotriva lui Năsui şi în favoarea moţiunii s-au pronunţat mai mulţi parlamentari decât cei care au semnat documentul.

De asemenea, voturile împotriva ministrului sunt mai multe decât numărul de senatori din grupul PSD, ceea ce demonstrează că împotriva ministrului au votat şi parlamentari dintr-o altă formaţiune, cel puţin.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole