Este o strategie menită să limiteze pierderile deja importante suferite de armata rusă, cu prețul altor victime, civile.
Estimarea apare în cea mai recentă actualizare vizând situația din Ucraina, realizată de Ministerul britanic al Apărării și citată de BBC.
Conform sursei citate, forțele ruse par reticente la ideea de a se angaja în operațiuni de infanterie urbană la scară largă, preferând mai degrabă să se bazeze pe utilizarea fără discernământ a bombardamentelor aeriene și de artilerie, în încercarea de a demoraliza forțele de apărare ale Kievului.
În document se precizează că forțele ruse continuă să asedieze o serie de orașe majore ucrainene, inclusiv Harkiv (Harkov), Cernihiv și Mariupol.
Moscova semnalează oficial că își schimbă obiectivele în Ucraina
Ministerul rus al Apărării a transmis, vineri, că prima fază a operațiunii sale militare în Ucraina este aproape încheiată.
Potrivit Reuters, care îl citează pe Serghei Ruțkoi, adjunctul șefului Statului Major al armatei ruse, trupele Moscovei se vor concentra pe ''eliberarea'' completă a regiunii estice Donbas, ce include provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.
''Principalele obiective ale primei faze a operațiunii au fost, în general, îndeplinite. Potențialul de luptă al Forțelor Armate ale Ucrainei a fost diminuat considerabil, ceea ce, subliniez încă o dată, face posibil să ne concentrăm pe îndeplinirea obiectivului de bază, eliberarea Donbas-ului'', a declarat Ruțkoi.
Oficial rus: "Au existat două scenarii: o operațiune limitată în regiunile separatiste și invazia totală"
Anunțul acestuia pare să indice că Rusia şi-ar putea restrânge obiectivele inițiale ale invaziei - care implicau capturarea Kievului și a principalelor orașe - după ce în prima lună de război s-a lovit de rezistența acerbă a trupelor ucrainene, comentează Reuters.
Ruțkoi a recunoscut că armata rusă a avut în vedere două scenarii operaționale: primul implica o operațiune limitată la Donbas iar al doilea, o operațiune în toată Ucraina, aceasta din urmă fiind opțiunea finală în invazia declanșată pe 24 februarie.
De atunci, trupele ruse încearcă, fără succes, să realizeze o încercuire a Kievului, lovindu-se de rezistența înverșunată a armatei ucrainene.
Mai mult, în urma contraatacurilor ucrainene din ultimele zile, trupele ruse au fost nevoite să se replieze din unele sectoare din jurul capitalei şi să adopte poziții defensive.
Blocajul ofensivei în majoritatea orașelor mari, pierderile semnificative și dificultățile în ceea ce privește comunicațiile, coordonarea acțiunilor și aprovizionarea sunt realități care ar justifica focalizarea eforturilor pe Donbas, în locul invaziei totale.
Potrivit oficialului militar rus, separatiștii pro-Moscova controlează în prezent 93% din provincia Lugansk şi 54% din provincia Doneţk.
Foto: clădiri în ruine la Harkov, după bombardamentele ruse