Fostul președinte Dmitri Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că un astfel de conflict cu NATO presupune întotdeauna riscul de a se transforma într-un război nuclear la capacitate maximă.
Invazia Ucrainei de către Rusia a ucis mii de oameni, a devastat părți din țară și a stârnit temeri privind cea mai gravă confruntare dintre Rusia și Statele Unite de la criza rachetelor cubaneze din 1962.
”Țările NATO care pompează arme în Ucraina, antrenează trupe pentru a folosi echipamentul occidental, trimite mercenari, dar și exercițiile țărilor Alianței în apropierea granițelor noastre cresc probabilitatea unui conflict direct și deschis între NATO și Rusia”, a spus Medvedev într-o postare Telegram, scrie Reuters.
”Un astfel de conflict are întotdeauna riscul să se transforme într-un război nuclear cu drepturi depline. Acesta va fi un scenariu dezastruos pentru toată lumea”, a adăugat fostul președinte rus.
Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume: Rusia deține aproximativ 6.257 de focoase nucleare, în timp ce cele trei puteri nucleare ale NATO - Statele Unite, Regatul Unit și Franța - au aproximativ 6.065 de focoase la un loc, potrivit Asociației pentru Controlul Armelor cu sediul la Washington.
Putin spune că ”operațiunea militară specială” din Ucraina este necesară, deoarece Statele Unite foloseau statul pentru a amenința Rusia, iar Moscova a trebuit să se apere împotriva persecuției oamenilor de limbă rusă. Liderul de la Kremlin, care spune că Ucraina și Rusia sunt în esență un singur popor, consideră războiul drept o confruntare inevitabilă cu Statele Unite, pe care le acuză că-i amenință țara prin extinderea NATO către est.
Ucraina spune că se luptă cu o acaparare de pământ în stil imperial și că pretențiile lui Putin de genocid sunt doar un pretext pentru o agresiune neprovocată. Kievul afirmă că invazia lui Putin nu a făcut decât să întărească dorința poporului ucrainean de a se întoarce spre vest.