Antena 3 CNN Actualitate Religie MOȘ NICOLAE, tradiții și obiceiuri. Ce este strict interzis să oferi drept cadou în această zi? Aduce ghinion

MOȘ NICOLAE, tradiții și obiceiuri. Ce este strict interzis să oferi drept cadou în această zi? Aduce ghinion

1 minut de citit Publicat la 15:00 05 Dec 2019 Modificat la 15:00 05 Dec 2019

MOȘ NICOLAE. Sărbătorit de creştini pe 6 decembrie, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi. Este iubit de copii, cărora le aduce cadouri, dar şi de cei mai sărmani, pe care îi păzeşte şi îi ajută.

MOȘ NICOLAE. Înainte bătrânii îşi puteau da seama cât va fi iarnă de lungă doar în funcţie cum era ziua de Sfântul Nicolae. Dacă ningea pe 6 decembrie, aceştia spuneau că iarnă va fi una scurtă, dar în cazul în care nu era zăpadă, bătrânii arătau că iarnă va fi una lungă.

MOȘ NICOLAE. În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moşul îşi scurtură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit. În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii ştiu că trebuie ca ghetuţele sau cizmuliţele lor să fie lustruite, deoarece Moş Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminţi. Copiii neascultători primesc o nuieluşa, menită să îi atenţioneze şi să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor.

MOȘ NICOLAE. În unele locuri există obiceiul, la sate, că în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazdă unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.  

MOȘ NICOLAE. Potrivit tradiţiei, obiectele ascuţite, obiectele de culoare neagră şi trusele de cosmetică nu sunt recomandate a fi dăruite, deoarece se spune că aduc ghinion. Totodată, evitaţi să dăruiţi mărgele, motivul fiind acelaşi.

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole