„Târg cu Sârg” va avea o ediție specială de sărbători, pe 18 decembrie, , între orele 12:00 – 20:00, în corpul F al ansamblului Cetății Oradea. Mai mulți producători locali din Bihor își vor expune produsele alimentare preparate conform unor rețete moștenite din familie, transmise de la o generație la alta, iar artizanii vor expune obicete create manual. Astfel, târgul nu va fi un simplu loc de cumpărături, ci o adevărată incursiune în tradiția bihoreană, într-o experiență autentică de sărbătoare.
Pentru toți cei interesați de produsele tradiționale, atât localnici, cât și turiști care vizitează târgurile de Crăciun, standurile vor abunda de mezeluri, brânzeturi, miere și produse apicole, siropuri și gemuri, vinuri locale, bere artizanală, până la decorațiuni și jucării handmade și alte diverse produse handmade, create pentru ca vizitatorii să ducă acasă nu doar obiecte frumoase, dar mai ales emoții și amintiri speciale.
Este un bun prilej și pentru cei interesați de pregătirea profesională a elevilor de la școlile care pregătesc viitorii bucătari, patiseri și cofetari să le aprecieze talentul și priceperea. Tocmai de aceea s-au pregătit pentru a-i întâmpina pe oaspeți și elevii de la Colegiul tehnic „Traian Vuia” de la Specializarea Alimentație publică și turism, care vor susține în cadrul proiectului „Școala ne învață, noi aplicăm” - un Atelier de bunătățuri. Elevii vor pregăti pentru vizitatorii târgului pogăci, cornulețe și alte preparate tradiționale delicioase.
„Prin această ediție specială dorim să oferim vizitatorilor nu doar produse de calitate, ci și experiențe autentice și conexiuni cu comunitatea noastră creativă. Îi invităm să sărbătorească spiritul sărbătorilor alături de noi, bucurându-se de fiecare detaliu și descoperind cadoul perfect în mijlocul acestui univers de frumusețe și creativitate”, Adrian Felea, membru Rotary Club Insignis, organizator al evenimentului.
Este un foarte bun prilej și pentru a vizita Cetatea Oradea, unul dintre cele mai importante monumente arhitectonice din România și una dintre puținele cetăți încă funcționale, în prezent. Această cetate-muzeu este specială mai ales prin istoria funcționalității ei: se spune că nu putea fi cucerită, datorită vastelor rețele subterane de legături cu exteriorul, iar șanțul cu apă al cetății era umplut, în caz de asediu, cu apă termală, prin aducțiuni, din râul Peța.
Cetatea funcționează astăzi ca muzeu interactiv, găzduind spații comerciale, expoziții temporare și evenimente culturale, dar și Facultatea de Arte Vizuale a Universității din Oradea. Vizitatorii se pot bucura, astfel, de o plimbare prin cetate, înapoi în istorie, înțelegându-i mai bine funcționalitatea.