Muncitorii care scoteau din pământ rădăcinile unor arbori în apropierea unei catedrale istorice din Chelm, Polonia, au scos la lumină ceva cu totul neașteptat. O echipă de arheologi a fost solicitată pentru a lămuri misterul.
Au fost descoperite scheletele a doi copii, într-o groapă mică, care nu era marcată ca mormânt. Niciun schelet nu a fost îngropat în sicriu, iar unul dintre copii a fost îngropat cu caracteristicile unei înmormântări anti-vampir, a precizat într-o postare pe Facebook Stanisława Gołuba, arheologul care conduce proiectul, potrivit CBS News.
[GAL layout="5"]Potrivit acestuia, capul copilului a fost separat de corp, iar craniul era cu fața în jos în pământ aranjat pe o piatră. Acest lucru, plus modul în care au fost orientate scheletele, pare să fie în concordanță cu metodele antice de înmormântare folosite pentru a împiedica o persoană considerată a fi demonică să iasă din mormânt, a spus Gołuba.
Scheletele copiilor au fost scoase din mormânt, urmând a fi făcute analize și teste pentru a se stabili exact perioada din care provin, deși primele semne ar arăta că sunt din Evul Mediu timpuriu.
Aceasta este cea mai recentă descoperire din Polonia dintr-o serie care sugerează că oamenii din perioada respectivă credeau în vampiri sau alte entități supranaturale.
În 2022, cercetătorii polonezi au găsit rămășițele unei femei cu o seceră la gât și un lacăt pe picior. Potrivit credințelor străvechi, lacătul trebuia să împiedice o persoană decedată, despre care se credea că este vampir, să se întoarcă din morți. Secera era pusă pentru a tăia gâtul, în caz că trupul neînsuflețit încerca să se ridice din mormânt.
Profesorul Dariusz Polinski de la Universitatea Nicolaus Copernicus din Torun a spus că acest tip de practică a devenit comun în toată Polonia în secolul al XVII-lea, oamenii fiind convinși că aveau de-a face cu o invazie a vampirilor. Pe lângă practicile cu secera, cadavrele erau uneori arse, zdrobite cu pietre sau decapitate.
De asemenea, șase așa-numite „schelete de vampir” au fost găsite într-un cimitir din nord-vestul Poloniei în 2013. Fiecare a fost îngropat fie cu o seceră la gât, fie cu pietre în gură, a declarat Lesley Gregoricka de la Universitatea South Alabama, care a condus echipa de cercetare.