Antena 3 CNN Coronavirus Rudele celor morți de COVID-19 își identifică morții pe stadion. Medic: ”Este cea mai civilizată soluție”

Rudele celor morți de COVID-19 își identifică morții pe stadion. Medic: ”Este cea mai civilizată soluție”

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 11:10 17 Noi 2020 Modificat la 11:10 17 Noi 2020

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeş” din Timișoara a făcut un contract de 81.000 de lei pentru ca morții de COVID-19 să fie duși într-o remorcă de TIR pe post de morgă. “E cea mai civilizată soluție”, a declarat managerul Cristian Oancea, argumentând că morga spitalului este prea mică, relatează Libertatea.

Morga Spitalului Victor Babeș din Timișoara a fost externalizată la 5 kilometri, pe Stadionul CFR. Aici vin rudele și aparținătorii să-i identifice pe apropiații care au decedat de COVID. Aceasta a fost improvizată într-o remorcă frigorifică de TIR, amplasată pe chiar în fața gradenelor arenei stadionului. 

Oancea a mai spus că “morga mică este, la rândul ei, împărțită în două, pentru a exista circuite. Avem și decedați COVID, dar și non-COVID, de aceea am luat decizia să facem așa. 

De la locul de depozitare, familiile fac identificarea și ridică trupurile în prezența medicului anatomopatolog al spitalului (conform procedurii interne).”, a mai adăugat acesta.

Cristian Oancea, Manager Spital: Avem zile în care nu avem niciun deces, dar în weekendul în care am avut zece decese am zis că asta este cea mai civilizată soluție

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), costul este unul însemnat pentru spital, care plătește 81.000 de lei pentru transportarea și depozitarea a 150 de persoane decedate. La acesta se adaugă un alt contract, cu aceeași firmă – SC Casa Funerară Octavian și Adi SRL -, pentru aceleași servicii funerare în cazul altor 20 de victime.

“Firma este SC Casa Funerară Octavian și Adi SRL. Perioada contractului 9.11. – 31.12.2020. Suma este 390 RON per persoană decedată transport + depozitare corp 24 de ore container frigorific mortuar”, a declarat managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara, pentru Libertatea.

Întrebat de ce s-a recurs la această metodă, Oancea a spus: “Facem asta când serviciul nostru mortuar este plin. Depinde în mod special de perioada de weekend. Când avem multe decese, avem contract cu această firmă, care este acreditată. Noi avem o morgă mică, așa că ducem cadavrele acolo, pe cheltuiala spitalului”, a punctat șeful spitalului de boli infecțioase. 

Situația bolnavilor de COVID-19 din Timișoara este dramatică, în spital fiind ocupate toate paturile ATI si non-ATI. După ce a fost atinsă capacitatea maximă la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş, bolnavii au început să fie redirecţionaţi către noi spitale. Primarul Dominic Fritz spunea, săptămâna trecută, că vrea să crească numărul paturilor cu oxigen la priză sau la concentratoare.

Situația dramatică se repetă și la Sibiu, unde nu mai sunt locuri la morga de mai bine de o săptămână

Morga Spitalului Județean din Sibiu a devenit neîncăpătoare din cauza numărului mare de decese din ultima perioadă. Autoritățile au montat un container metalic cu o capacitate de 12 locuri, în care deja au început să fie puse trupurile neînsuflețite. 

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole