Un videoclip care circulă pe platforma de streaming Youtube, folosește tehnologia deepfake și imagini video preluate, fără drept, de la Antena 3 CNN, pentru a promova o platformă "unică de investiții".
Mesajul audio, care nu aparține Antena 3 CNN, promite românilor o soluție facilă pentru a face bani și crează iluzia că cel care dă sfaturile economice este realizatorul Antena 3 CNN, Radu Tudor, deși titlul videoclipului este: "Robert Turcescu despre un nou proiect pentru cetățenii români".
În montaj au fost folosite și elemente de brand ale companiei Rompetrol.
Încurajăm urmăritorii să nu dea curs unor astfel de indicații și să verifice intotdeauna informațiile din mai multe surse.
Echipa Antena 3 CNN se delimitează de astfel de practici, și nu încurajează românii să utilizeze aplicații, platforme sau programe online neverificate pentru a obține venituri pasive.
Montajul video deepfake are ca referință captura de mai jos.
Pericolele DeepFake, explicate de profesorul Goldin: "Este este cea mai mare amenințare"
Inteligența Artificală ar putea provoca războaie, dacă nu se fac reglementări urgente în acest sens, avertizează celebrul profesor de la Universitatea din Oxford, Ian Goldin.
Într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, profesorul a explicat care sunt pericolele majore în ceea ce privește fenomenul DeepFake și cât de mare este riscul ca Inteligența Artificială să înlocuiască oamenii la locurile de muncă.Iar alți oameni ar putea face asta cu noi.
"Poate că este cea mai mare amenințare a acestei noi faze a inteligenței artificiale augmentate: capacitatea de a produce deep fake.
Ne-ar putea lua imaginile și vocile și ne-ar putea face să spunem ceva complet diferit de ceea ce spunem acum. Cum deosebiți atunci realitatea de ficțiune? Și, bineînțeles, acest lucru ar putea crea războaie.
Generalii chinezi ar putea vedea submarinul american care îi atacă, dar nu se întâmplă cu adevărat. Așa că ei răspund și atunci se ajunge la un război mondial.
Așadar, cred că aceasta este o amenințare foarte, foarte profundă. Iar părerea mea este că firmele de inteligență artificială, iar Elon Musk vorbește despre riscul existențial", spune profesorul Goldin.
Citeşte şi: Deepfake pe Facebook în numele profesorului Leon Dănăilă şi Antena 3 CNN
"Este necesară reglementarea, tragerea la răspundere a persoanelor care spun minciuni sau folosesc falsuri"
"Riscul existențial este că este folosită în aceste moduri false și în alte moduri profunde pentru a crea noi conflicte, etc.
Așadar, cred că e necesară reglementarea acestui lucru, tragerea la răspundere a persoanelor care spun minciuni sau folosesc falsuri. Acum, putem să facem platformele responsabile pentru ceea ce se află pe platforme și să le spunem platformelor că, dacă răspândesc ceva care nu este adevărat, voi, platforma, mințiți.
Veți fi dați în judecată. Bineînțeles, ei spun că nu putem controla ce se află pe platformele noastre. Eu spun că asta este problema voastră, nu a mea. Dar cred că spre asta ne îndreptăm, care este, cred eu, întoarcerea?", mai explică profesorul Goldin.