Oamenii de știință din Noua Zeelandă au anunțat marți că au descoperit o nouă specie de „rechin fantomă”, un tip de pește care bântuie fundul Oceanului Pacific, vânând prada de la mai mult de un kilometru adâncime.
Peștele fantomă a fost găsit în apele adânci din Australia și Noua Zeelandă, conform cercetătorilor de la Institutul Național de Cercetare a Apei și Atmosferei (NIWA) din Wellington, scrie sciencealert.com.
Specimenele au fost descoperite în timpul unei cercetări în zona Chatham Rise, o regiune din Pacific ce se întinde pe aproximativ 1.000 de kilometri est de Insula de Sud a Noii Zeelande.
Rechinii fantomă sunt înrudiți cu rechinii, dar fac parte dintr-un grup de pești ale căror schelete sunt complet din cartilaj.
Cunoscuți și sub numele de spookfish, rechinii fantomă au ochii negri înfricoșători și piele netedă, de un maro deschis, fără solzi.
Ei se hrănesc cu crustacee la adâncimi de până la 2.600 de metri, folosindu-și gura în formă de cioc.
„Rechinii fantomă trăiesc, în mare parte, pe fundul oceanului”, a declarat cercetătorul Brit Finucci.
Finucci i-a dat noii specii numele științific „Harriotta avia” în memoria bunicii sale.
„Habitatul lor face dificilă studierea și monitorizarea, ceea ce înseamnă că nu știm prea multe despre biologia lor sau despre statutul lor de amenințare, dar tocmai de aceea descoperiri ca aceasta sunt și mai captivante.”
Se credea anterior că spookfish-ul făcea parte dintr-o singură specie distribuită la nivel global, până când oamenii de știință au descoperit că este diferit genetic și morfologic de toate rudele sale.