Construcția stranie pe care presa internațională a popularizat-o drept "monolit" și a cărei origine nu este încă stabilită a fost îndepărtată de autoritățile americane dintr-o zonă deșertică stâncoasă de lângă Las Vegas, în statul american Nevada, anunță CNN.
Este vorba despre o prismă înaltă de 1,8 metri, asamblată din folii metalice lucioase și "plantată" în sol cu ajutorul unui bloc de beton.
Apariția sa a fost semnalată acum aproximativ o săptămână.
"Modul în care obiectul a ajuns în locația sa sau cine ar putea fi responsabil de amplasarea lui lucru rămân, deocamdată, necunoscute", a declarat, la finele săptămânii trecute, poliția din Las Vegas pe rețeaua X, în contextul în care autoritățile au îndepărtat obiectul.
Îndepărtarea a fost justificată din considerente de siguranță publică, notează CNN.
Seria monoliților a apărut în timpul pandemiei de Covid-19
Episodul a resuscitat un mister din vremea pandemiei de Covid-19. Atunci, imaginația publicului a fost stimulată de o întreagă serie de monoliți strălucitori, raportați în toată lumea.
[GAL layout="3"]Mulți au făcut legătura cu filmul lui Stanley Kubrick de la finele anilor '60, "Odiseea Spațială 2001". Bazat pe romanul omonim al scriitorul britanic de Science Fiction Arthur Clarke, filmul sugerează că o civilizație avansată a stimulat și supervizat evoluția umanității pe Pământ prin intermediul unor "monoliți" robotizați, cu o autonomie de ordinul milioanelor de ani.
Deși s-a descoperit că monoliții apăruți în pandemie au o foarte probabilă origine terestră și ar putea fi experimentul social al unor autori de farse înzestrați cu imaginație și cu resurse, o sursă concertată a apariției lor nu a putut fi stabilită.
Scurt moment de glorie pentru monolitul din Las Vegas
Autoritățile din Las Vegas au găsit obiectul în apropierea vârfului Gass, în rezervația "Desert National Wildlife Refuge". Descoperirea este ultima dintr-o serie de obiecte similare, a căror apariție a fost semnalată din anul 2020.
Astfel, în luna noiembrie a acelui an, un monolit metalic similar a fost găsit în deșertul roșiatic din statul american Utah, fiind, aparent, amplasat acolo de mai multă vreme. https://en.wikipedia.org/wiki/Utah_monolith
Au urmat apariții în statele California, New Mexico și Nevada, dar și în România.
Monoliții au dispărut ulterior, adâncind misterul.
Însă pentru autorități este clar că cel puțin unele dintre aceste obiecte nu au nicio legătură cu vreo civilizație avansată.
După apariția primului monolit în Utah, turiștii au dat năvală și au lăsat un dezastru în urma lor
"Lucrul acesta nu este dintr-o altă lume", a declarat locotenentul Nick Street de la Departamentul de Siguranță Publică din Utah, cu ocazia apariției din 2020.
Considerat a fi primul din serie, monolitul din Utah era fixat în stâncă într-o zonă îndepărtată, iar oficialitățile au ținut secretă locația, de teamă ca vânătorii de mistere extraterestre să nu se rătăcească sau să rămână blocați în tentativa de a ajunge la el.
Precauțiile n-au servit la nimic: numeroși turiști pasionați de poveste au făcut cercetări pe internet, au găsit coordonate și au dat năvală în deșert, lăsând în urma lor mormane de deșeuri într-un ținut în care toaletele și serviciile de salubritate lipsesc, notează CNN.
Autoritățile din Las Vegas au invocat acest precedent atunci când au decis să demoleze, săptămâna trecută, ultimul monolit.
Christa Weise, managerul ""Desert National Wildlife Refuge", a confirmat, vineri, că monolitul a fost îndepărtat, dar a menționat că nu este în măsură să spună dacă autoritățile au deschis o anchetă penală pentru amplasarea ilegală pe un teren federal.
Departamentul de poliție din Las Vegas a anunțat că obiectul a fost depozitat într-o locație secretă, iar oficialii încearcă să găsească cea mai bună modalitate de a-l păstra sau de a scăpa de el.
În imaginile care au apărut pe rețelele sociale, se vede monolitul după ce a pus la pământ și groapa lăsată în sol după îndepărtarea suportului din beton armat.
Polița americană a mai comunicat că descurajează vizitele în locația respectivă, pentru a evita pericolele "pentru oameni și pentru mediu".