Antena 3 CNN Life Sănătate Monitorizarea sechelelor post-COVID, gratuită, la M Hospital. Consult, investigații, analize și schemă de tratament, totul într-o singură zi

Monitorizarea sechelelor post-COVID, gratuită, la M Hospital. Consult, investigații, analize și schemă de tratament, totul într-o singură zi

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 09:00 21 Ian 2022 Modificat la 09:34 21 Ian 2022

"Etapa de monitorizare a sechelelor post-COVID implică o abordare multidisciplinară, ce include mai multe specialități: pneumologie, imagistică, medicina interna, cardiologie, neurologie si boli infectioase

De regulă, majoritatea pacientilor acuză simptomatologie restantă complexă, nu doar în sfera respiratorie. Ei se plâng de durere precordială, fatigabilitate, cefalee și tulburări de echilibru, motive pentru care este necesar consult inter-dsciplinar”, explică dr. Iulia Filipescu, medic pneumolog, directorul medical al M Hospital.

Cu ce afecțiuni poți rămâne după ce te-ai vindecat de COVID

  • Fibroza pulmonară – este mai frecventă la persoanele care au avut o formă de COVID mai severă și de lungă durată și constă în pierderea elasticității pereților alveolari, care se îngroașă și devin rigizi.

- Insuficiența respiratorie hipoxemică - este persistentă și afectează funcția pulmonară și, implicit, calitatea vieții. De regulă, se remite la 1- 2 luni de la externare

- Bronșiectaziile – înseamnă dilatarea bronșiilor, o alterare a mecanismelor de apărare, fapt ce predispune la infecții și inflamație cronică. Bronșiectaziile pot genera, în timp, afectarea funcției pulmonare.

- Astm post infecțios/Hiperreactivitate bronșică temporară - se manifestă prin dispnee, wheezing și tuse seacă si necesita tratament bronhodilatator in doze si durate variabile

- Imunodepresia – este asemănătoare unui status de infecție HIV și se manifestă prin infecții pulmonare repetate, reactivarea germenilor latenți: tuberculoza, virus Epstein Barr sau pneumonii cu cytomegalovirus.

Radiografie și CT, gratuit, fără timp de așteptare

“Imagistic, pe radiografie sau CT, în funcție de ceea ce recomandă medicul, în urma consultului, se pot observa opacități difuze, dilatații bronșice, dilatări vasculare, distorsiuni ale arhitectonicii pulmonare. La noi, la M Hospital, atât radiografia, cât și CT-ul sunt gratuite, pentru pacienții cu bilet de trimitere și, foarte important, fără timp de așteptare, cu programare imediată”, explică medicul pneumolog Iulia Filipescu, directorul medical al M Hospital (tel 021/9136).

Analize gratuite, recoltate la tine acasă

“Monitorizarea sechelelor post-COVID poate dura între una și șase luni de la episodul acut al infectării și implică o serie de consultații la medici specialiști și analize de sânge: HLG, VSH, coagulograma, glicemie, uree, creatinină, acid uric, Proteina C reactivă, trigliceride, Na, K, feritina, TGP, TGO, colesterol total,LDL cholesterol, DDimeri, proteine totale, electroforeza, sideremie, GGT, sumar de urină. Toate aceste analize pot fi recoltate pacienților, care au bilet de trimitere, direct la domiciliu, de către personalul medical al M Ambulanță ( telefon 021/9171). De asemenea, M Ambulanță poate efectua transport medicalizat, pentru consult, la M Hospital, în cazul pacienților care au dificultăți de deplasare. La noi, “Te facem bine” nu este doar un slogan, ci este gândit totul pentru confortul pacientului”, explică pneumologul Iulia Filipescu.

CT-uri până la 6 luni de la infectarea COVID

“În monitorizarea imagistică post-COVID se recomandă, deseori, CT torace nativ, iar pentru evaluarea posibilelor complicații, CT cu substanță de contrast. Practic, CT-urile seriate, până la șase luni de la infectare, constituie cea mai sensibilă și specifică metodă de diagnosticare a sechelelor post COVID. De asemenea, este necesară evaluarea funcției pulmonare, prin spirometrie. Astfel, se măsoară volumele pulmonare, cantitatea de aer inspirată și expirată în unitatea de timp. O altă analiză indicată în monitorizarea post-COVUID este pletismografia. Aceasta este o explorare funcțională complexă, ce permite măsurarea unor volume pulmonare suplimentare”, explică pneumologul Iulia Filipescu, directorul medical al M Hospital.

Foarte important este, potrivit dr. Iulia Filipescu, să fie inițiată precoce reabilitarea respiratorie post-COVID, în special în cazul pacienților care au necesitat internare de lungă durată, internare în unitățile de terapie intensivă.

Reabilitarea respiratorie se adresează pacienților cu:

  1. Decondiționare fizică, oboseală, slăbiciune musculară, toleranță alterată la efort
  2. Deficit de expectorație
  3. Tipuri patologice de respirație
  4. Tulburări de echilibru și mers
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole