"Adio, Monica Vitti, adio reginei cinematografiei italiene. Am pierdut o mare artistă, am pierdut un mare om al Italiei", a declarat ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini.
Cunoscută pentru rolurile principale în filmele lui Michelangelo Antonioni, Vitti a ajuns în prim-planul cinematografiei internaționale cu pelicula „L’Avventura” („Aventura”, 1960) în care interpretează o femeie traumatizată care cochetează cu iubita prietenului său dispărut.
Născută la Roma pe 3 noiembrie 1931, Vitti - al cărei nume real era Maria Luisa Ceciarelli - și-a descoperit pasiunea pentru teatru în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când folosea păpușile pentru a-și distra familia și a alunga plictiseala.
"Pe măsură ce cădeau bombele, când trebuia să ne refugiem în adăposturi, eu și fratele meu mai mic improvizam mici piese de teatru pentru a-i distra pe cei din jurul nostru", avea să povestească ea.
După ce a absolvit Academia Națională de Arte Dramatice din Roma în 1953, și-a început cariera în teatru, unde s-a evidențiat prin talentul comic.
A fost remarcată de regizorul Antonioni, cu care a dezvoltat rapid o relație artistică și sentimentală.
[GAL layout="2"]"Am avut norocul să-mi încep cariera cu un om de mare talent, care era și spiritual, plin de viață și de entuziasm". ,mărturisea actrița într-un interviu la televiziunea italiană, în 1982.
Potrivit presei internaționale, cel care a difuzat primul, pe Twitter, vesta morții lui Vitti este fostul ministru italian al culturii Walter Veltroni.
Veltroni a precizat că a fost rugat să facă acest lucru de către Roberto Russo, soțul actriței
Aceasta, care suferea de o boală degenerativă, se retrăsese din viața publică în ultimii ani.
Foto galerie: Monica Vitti și Alain Delon în "Eclipsa" (1962)