Antena 3 CNN Life Sănătate Monica Pop, avertisment privind ochelarii de soare: "Ne facem rău singuri! E o gafă monumentală!"

Monica Pop, avertisment privind ochelarii de soare: "Ne facem rău singuri! E o gafă monumentală!"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 10:15 24 Mai 2022 Modificat la 10:15 24 Mai 2022

Purtarea ochelarilor de soare a devenit un obicei foarte popular în rândul tuturor şi pe bună dreptate.

Disponibili în multe culori, forme și materiale ochelarii de soare au devenit în timp accesoriile noastre preferate. 

Şi deşi ne sunt de mare ajutor în materie de stil şi protecţia împotriva razelor solare, purtarea lor într-un mod incorect ne poate afecta vederea. 

O spune medicul Monica Pop care a explicat cum să evităm asemenea probleme. 

”Nu sunt adepta ochelarilor de soare dacă nu e nevoie, și nevoie au persoanele cu fotofobie.

Dacă îi purtăm fără să avem nevoie, ne facem rău singuri, pentru că vom dezvolta o dependență de aceștia.

Sunt și părinți care nu întreabă și pun copilului ochelari de soare.

Copiii nu au nevoie de ochelari de soare, cu excepția situațiilor în care suferă de fotofobie.

E o gafă monumentală,” a atras atenția medicul Monica Pop, într-un interviu la o emisiune realizată de site-ul doctorulzilei.ro.

Monica Pop, sfat pentru alegerea ochelarilor se soare

"Dacă vă numărați printre cei cu fotofobie (sensibilitate la lumină), de un singur lucru trebuie să țineți cont atunci când vă alegeți ochelarii de soare: să vedeți cu ei pe nas, la fel de bine ca fără. Prețul, firma, nu contează", a recomandat medicul Monica Pop. 

Dr. Monica Pop: "Aceste obiceiuri ne pot distruge vederea. Aveți grijă!"

Medicul Monica Pop atrage atenţia asupra obiceiurilor care, dacă nu sunt luate în considerare, pot duce chiar la pierderea vederii. 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 60% dintre factorii care determină sănătatea și calitatea vieții sunt asociați stilului personal de viață, obiceiuri nesănătoase sau sănătoase, prin urmare factori care pot fi modificați.

Printre medicii care au lansat un semnal de alarmă privind obiceiurile care pot deveni nocive pe termen lung, mai ales pentru vedere, se numără și medicul oftalmolog, Monica Pop.

Pe primul loc este cafeaua mult prea tare, despre care specialiştii spun că poate conduce la scăderea vederii. 

Mai exact, cei care obișnuiesc să bea zilnic trei sau mai multe cafele tari au un risc crescut de glaucom – boala degenerativa a nervului optic, care duce la pierderea vederii.

Dr. Monica Pop, avertisment pentru boala care duce la pierderea vederii

”Aceste efecte sunt binecunoscute. Cafeaua face vasoconstricție, adică strânge vasele de sânge, ducând la creșterea tensiunii arteriale si a presiunii intraoculare. E total contraindicata celor cu glaucom de orice tip sau cu boli vasculare.

Cantitatea e mai puțin importanta, şi o cană de cafea tare poate avea acest efect.

Sfatul meu pentru toată lumea e sa bea cafea decafeinizată sau, daca nu se pot abține, sa combine cafea cu cofeina cu cea fără cofeina”, recomanda prof.dr. Monica Pop, medic oftalmolog.

2. Fumatul excesiv este un alt obicei care poate afecta vederea. Tulburările de vedere apar, de regulă, la cei peste 50 de ani, însă fumatul poate grăbi cu zece ani declanșarea degenerescenței maculare, afecțiune ce implică distrugerea vederii centrale.

3. De asemenea, cei care au colesterolul ridicat, ca urmare a unei alimentații bogate în grăsimi, și hipertensiunea pot genera accidente vasculare oculare sau pot produce leziuni degenerative oculare care duc în final la orbire, mai adaugă medicul oftalmolog Monica Pop.

4. Anumite medicamente, mai ales cele pe al căror prospect se regăsesc și efecte secundare ca tulburările de vedere. Aici, medicul Monica Pop a recomandat atenție, mai ales în cazul medicamentelor care cresc presiunea intraoculară printre care amintim anticoncepționalele, antidepresivele și somniferele, cele care tratează ulcerul și toate medicamentele ce provoacă uscăciunea gurii.

Referitor la anticoncepţionale, medicul Monica Pop a precizat: "singurii care le recomandă în continuare sunt ginecologii, fără a lua în calcul că riscul de accidente cerebrale e foarte mare atât în cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cât și în cazul femeilor sănătoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte".

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole