Antena 3 CNN Externe Mongolia este obligată să îl aresteze pe Putin, spune Curtea Penală Internațională

Mongolia este obligată să îl aresteze pe Putin, spune Curtea Penală Internațională

de Andreea Ştefan    |   

Oficialii mongoli „au obligația” de a-l aresta pe Vladimir Putin dacă acesta vizitează țara săptămâna viitoare, a declarat vineri Curtea Penală Internațională (CPI), potrivit BBC. Mai mult decât atât, Mongolia riscă să fie sancționată dacă este „necooperantă”, spune Dr. Fadi el-Abdallah, un purtător de cuvânt al CPI.

Călătoria, așteptată să aibă loc marți, va fi prima vizită a liderului rus într-o țară membră a CPI de când Curtea a ordonat arestarea sa în martie 2023.

Curtea susține că Putin este responsabil pentru crime de război, afirmând că nu a reușit să oprească deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia de la începutul conflictului.

În ciuda faptului că oficialii din Ucraina au cerut Mongoliei să îl aresteze pe Putin la sosirea sa în țară, Kremlinul a declarat că nu are „nicio îngrijorare” cu privire la vizită.

„Avem o relație excelentă cu partenerii noștri din Mongolia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor la Moscova. „Desigur, toate aspectele vizitei președintelui au fost pregătite cu atenție”.

Dr. Fadi el-Abdallah, un purtător de cuvânt al CPI, a declarat vineri pentru BBC că instanța se bazează pe statele sale partenere - inclusiv Mongolia - pentru a-și „executa deciziile”.

El a spus că Mongolia, ca și alți semnatari ai CPI, are „obligația de a coopera”. Aceasta include respectarea mandatelor de arestare, cum ar fi cel emis de instanță pentru arestarea lui Putin în 2023.

Curtea a susținut că președintele rus este responsabil pentru crime de război, concentrându-se pe deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia. Aceasta a emis, de asemenea, un mandat de arestare a comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru aceleași infracțiuni.

Aceasta a afirmat că infracțiunile au fost comise în Ucraina începând cu 24 februarie 2022 - când Rusia și-a lansat invazia la scară largă.

Moscova a negat anterior acuzațiile și a catalogat mandatele drept „scandaloase”.

Dr. Abdallah a declarat că judecătorii CPI vor examina cazurile de „necooperare” ale semnatarilor săi și vor informa Adunarea statelor părți, care poate „lua orice măsură pe care o consideră adecvată”.

CPI nu are competența de a aresta suspecți și își poate exercita jurisdicția doar în țările membre.

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că speră ca Mongolia să fie „conștientă de faptul că Vladimir Putin este un criminal de război” și a cerut autorităților țării să îl aresteze pe liderul rus și să îl predea procurorilor de la Haga, sediul CPI din Țările de Jos.

Anul trecut, Putin și-a anulat o vizită la un summit în Africa de Sud ca urmare a mandatului CPI de arestare a sa.

În calitate de semnatar al Curții, Africa de Sud ar trebui să rețină suspecții pe teritoriul său, însă președintele Ramaphosa a avertizat Rusia că ar considera acest lucru drept o declarație de război.

Ramaphosa a declarat că decizia liderului rus de a nu participa a fost „reciprocă”.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile