Antena 3 CNN Life Travel Monaco și-a construit în mare un cartier de lux de 2 miliarde de euro și și-a mărit suprafața cu 3%

Monaco și-a construit în mare un cartier de lux de 2 miliarde de euro și și-a mărit suprafața cu 3%

D.C.
2 minute de citit Publicat la 17:02 04 Dec 2024 Modificat la 17:02 04 Dec 2024

Cunoscut ca un paradis fiscal și un loc de joacă al bogaților, Monaco are o populație de doar aproximativ 39.000 de locuitori, dar șapte din zece sunt milionari. Suprafața statului este mai mică decât cea a multor capitale din lume.

Dar al doilea cel mai mic stat suveran din lume tocmai s-a mărit cu 3%.

Noul „eco-district” Mareterra, care a fost construit în Marea Mediterană, extinde masa de pământ a microstatului cu aproape 7 hectare. Inaugurat miercuri de Prințul Albert al II-lea din Monaco, proiectul de lux de 2 miliarde de euro include un port de agrement, o promenadă pe malul mării și zone de locuințe noi de lux, potrivit CNN.

Anunțat în 2013, proiectul extins de recuperare a terenurilor a fost construit după drenaje intense, după ce au fost adăugate 750.000 de tone metrice de nisip și mult beton.

[GAL layout="5"]

Aproximativ jumătate din suprafața artificială va fi accesibilă publicului, cu facilități între care un parc, piste de biciclete, un port și magazine. În noul cartier sunt și mai multe zone verzi unde au fost plantați 1.000 de arbori importați din Toscana, Italia.

Noile reședințe private constau în peste 100 de apartamente și 10 vile. Mai mulți arhitecți renumiți, printre care Norman Foster și Tadao Ando, ​​au fost însărcinați să creeze structuri în Mareterra. Arhitectul italian Renzo Piano, cel mai cunoscut pentru co-proiectarea Centrului Pompidou, și-a împrumutat numele clădirii rezidențiale care a fost proiectată de firma lui, Le Renzo.

Cu toate că prețurile locuințelor nu au fost dezvăluite, Knight Frank - o firmă de imobiliare - estimează că acestea vor ajunge la aproximativ 100.000 de euro pe metru pătrat, aproape de două ori peste media din Monaco.

Cartierul a fost finanțat din fonduri private, dar guvernul Monaco va beneficia de un impozit de 20% la toate vânzările de proprietăți. Centrul de conferințe al orașului-stat, Grimaldi Forum, a fost și el extins ca parte a proiectului.

Terenul este o raritate în Monaco, care are o lungă istorie de construcție în mare. Terenurile recuperate reprezintă acum mai mult de un sfert din teritoriul principatului. Cele mai importante proiecte de recuperare au avut loc în anii 1960 și 1970, când districtele Larvotto și Fontvieille au fost extinse în Marea Mediterană.

Eforturile anterioare de recuperare a terenurilor au atras furia ecologiștilor îngrijorați de impactul asupra vieții marine din Monaco, care include astăzi 60 de specii de corali.

O propunere mai recentă a fost abandonată în 2009 în parte din cauza preocupărilor ecologice ridicate de Prințul Albert al II-lea, care este renumit pentru efortul său în direcția protejării biodiversității oceanului.

Recuperarea terenurilor din Monaco este acum strict reglementată, iar dezvoltatorii Mareterra au spus că au făcut diverși pași pentru a „minimiza cât mai mult impactul asupra ecosistemului natural”. Site-ul proiectului spune că au fost consultați experți marini și au fost create noi habitate pentru pești.

Dezvoltatorii susțin, de asemenea, că 80% din încălzirea și răcirea din cartier vor funcționa cu energie regenerabilă, inclusiv energia generată de un parc de panouri solare.

Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole