Antena 3 CNN Externe Momentul în care avioanele ratează aterizarea pe un aeroport din Japonia, din cauza furtunii Shanshan, cea mai puternică din 1977

Momentul în care avioanele ratează aterizarea pe un aeroport din Japonia, din cauza furtunii Shanshan, cea mai puternică din 1977

de Georgiana Marina    |   

Furtuna tropicală Shanshan, care afectează Japonia, a creat probleme pe aeroportul Fukuoka. Avioanele s-au confruntat cu dificultăți la aterizare, din cauza vântului puternic, şi au fost nevoite să se ridice din nou.

Furtuna ShanShan, care iniţial a avut forţa unui taifun, a paralizat traficul, serviciile de livrare și activitatea companiilor din sud-vestul Japoniei. 

Taifunul Shanshan, unul dintre cele mai puternice din ultimele decenii în Japonia, a fost retrogradat vineri în categoria furtunilor tropicale. În ciuda scăderii sale în intensitate, situaţia rămâne complicată în centrul şi în sudul ţării. Patru oameni au murit și sunt zeci de răniţi.

Aproximativ 200 de clădiri au fost avariate.

Vineri, Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a emis o nouă avertizare cu privire la alunecări de teren pe insula Kyushu, precum şi pe principala insulă a Japoniei, Honshu, în special în regiunea metropolei Tokyo. După sosirea taifunului Shanshan joi în această regiune, autorităţile nipone au transmis recomandări de evacuare pentru peste 5 milioane de persoane.

Anumite regiuni de pe insula Kyushu au înregistrat ploi record pentru luna august, iar oraşul Kunimi a primit 383 mm de precipitaţii în 24 de ore, o cantitate ce nu a mai fost înregistrată din anul 1977. 

Autostrăzi închise, sute de zboruri anulate

În noaptea de joi spre vineri, numeroase autostrăzi au fost închise total sau parţial în mai multe regiuni, a raportat presa japoneză. Circulaţia trenurilor de mare viteză, denumite Shinkansen, a fost întreruptă pe insula Kyushu şi pe linia principală dintre Tokyo şi Osaka, operatorii feroviari avertizând cu privire la posibilitatea unor întreruperi ale traficului feroviar şi în alte regiuni.

Companiile aeriene Japan Airlines şi ANA au anunţat anularea a peste 600 de zboruri vineri, după ce anulaseră un număr similar de curse în ziua precedentă, afectând aproape 50.000 de pasageri.

Numeroase manifestări sportive au fost anulate până duminică.

Gigantul automobilistic Toyota a menţinut vineri decizia de suspendare a producţiei în cele 14 uzine ale sale din Japonia. Concurenţii săi Nissan şi Honda şi-au încetat activităţile în uzinele lor de pe insula Kyushu, precum şi producătorii de cipuri electronice, cum ar fi Tokyo Electron.

Taifunul Shanshan a avut o forță cu 26% mai mare din cauza schimbărilor climatice

Shanshan a lovit Japonia după taifunul Ampil, care a adus cu sine la jumătatea lunii august ploi abundente şi a perturbat sute de curse feroviare în Japonia, fără să cauzeze totuşi pagube importante.

Taifunurile din această regiune se formează mai aproape de zonele costiere decât în trecut, se intensifică mai repede şi rămân mai mult timp deasupra uscatului din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu publicat în luna iulie.

Un alt studiu, publicat vineri de universitatea Imperial College din Londra şi care utilizează o metodologie recunoscută de către experţi, a calculat că rafalele generate de taifunul Shanshan au fost cu 26% mai puternice din cauza schimbărilor climatice.

"Fără eliminarea combustibililor fosili, cauza profundă a schimbărilor climatice, taifunurile vor provoca dezastre încă şi mai mari în Japonia în viitor", a declarat Ralf Toumi, directorul Institutului Grantham din cadrul Imperial College din Londra. 

Subiecte în articol: japonia taifun aeroport avioane
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile