Antena 3 CNN Life Știinţă Momentele din viață când oamenii îmbătrânesc cel mai mult

Momentele din viață când oamenii îmbătrânesc cel mai mult

de Daniela Chihaia    |   

Oamenii de știință au descoperit că ființele umane îmbătrânesc la nivel molecular în două etape accelerate, la vârsta de 44 de ani și apoi la 60 de ani.

Într-un studiu publicat în revista Nature Aging, oamenii de știință de la Universitatea Stanford și Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore au urmărit 108 subiecți de-a lungul mai multor ani, pentru a observa schimbările prin care trec.

Astfel, au descoperit că îmbătrânirea nu are loc într-un mod gradual, liniar și majoritatea moleculelor pe care le-au studiat au prezentat schimbări accelerate, neliniare, la vârsta de 44 și 60 de ani.

Xiaotao Shen, profesor asistent în medicina microbiomului la Universitatea Tehnologică Nanyang și autorul principal al studiului, a declarat pentru CNN că rezultatele arată că „nu îmbătrânim treptat”. Unele momente sunt deosebit de importante pentru îmbătrânirea și sănătatea noastră, a adăugat el.

De exemplu, capacitatea de a metaboliza cofeina scade considerabil, mai întâi în jurul vârstei de 40 de ani și încă o dată în jurul vârstei de 60. Componentele implicate în metabolizarea alcoolului se diminuează, de asemenea, în special în jurul vârstei de 40 de ani, a menționat pentru CNN Michael Snyder, președintele departamentului de genetică de la Stanford și autor al studiului.

Riscurile de îmbolnăvire cresc, de asemenea, mai repede, în special după vârsta de 60 de ani. Studiul a constatat că persoanele de 60 de ani sau mai mult sunt mai susceptibile la tulburări cardiovasculare, probleme ale rinichilor și diabet de tip 2.

Aceste descoperiri pot ajuta la diagnosticarea și prevenirea bolilor, potrivit studiului.

Studiul s-a concentrat pe participanții cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani timp de aproape doi ani. Toți participanții locuiau în California, erau sănătoși și proveneau din medii etnice diverse. Au fost prelevate probe de sânge, scaun, piele și probe nazale și orale la fiecare trei până la șase luni.

Întrucât îmbătrânirea accelerată la femei poate fi atribuită menopauzei (care se instalează de obicei între 45 și 55 de ani), cercetătorii au efectuat analize pe seturi de date separate pentru bărbați și femei. Spre surprinderea lor, ei au descoperit că rezultatele sunt similare.

Un studiu anterior realizat de cercetători din Germania și Statele Unite a constatat că există un alt „val” de îmbătrânire în jurul vârstei de 75 de ani, dar cea mai recentă cercetare nu a putut confirma aceste constatări din cauza intervalului de vârstă limitat al celor implicați în studiu, a spus Shen. 

După descoperirile lor, cercetătorii îi sfătuiesc pe oameni să facă schimbări în stilul de viață când se apropie de 40 și 60 de ani, cum ar fi reducerea consumului de alcool și să facă exerciții fizice în mod constant.

Snyder îi sfătuiește pe cei care se apropie de 60 de ani să-și urmărească aportul de carbohidrați și să bea multă apă pentru a susține funcționarea rinichilor.

 

Subiecte în articol: studii imbatranire batrani
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile