Antena 3 CNN Externe „Dacă murim, o să fie ca în Titanic.” Un vas de croazieră s-a ciocnit de un aisberg

„Dacă murim, o să fie ca în Titanic.” Un vas de croazieră s-a ciocnit de un aisberg

de Claudia Popovici    |   

Pasagerii unui vas de croazieră au trăit un „moment Titanic” după ce vasul a lovit un bloc de gheață, în fiordul Tracy Arm, Alaska. Imaginile care au surprins ciocnirea neașteptată au fost surprinse de un pasager care le-a postat la scurt timp după incident pe reţele sociale. Din fericire, coliziunea nu a produs daune în urma incidentului, iar călătorii au răsuflat uşuraţi când li s-a transmis că vasul îşi va continua croaziera fără a afecta operațiunile, transmite CNN

Cuvintele „moment Titanic” sunt, probabil, ultimele pe care le-ai vrea să le auzi pe un vapor, însă aceasta a fost expresia folosită de un pasager aflat la bordul navei de croazieră Carnival Spirit săptămâna trecută, după ce vasul a lovit neașteptat un mare bloc de gheață.

Nimeni nu a fost rănit la bord, iar nava nu a suferit daune în urma incidentului, pe care un purtător de cuvânt al Carnival Cruise Line l-a descris ca fiind „lovirea unui bloc de gheață rătăcit și plutitor”.

Carnival Spirit naviga în fiordul Tracy Arm, Alaska, un pasaj maritim situat la sud de orașul Juneau, cunoscut pentru frumusețea sa spectaculoasă – și pentru bucățile de gheață plutitoare.

Videoclipuri cu incidentul au circulat pe rețelele sociale imediat după întâmplare, mai mulți pasageri filmând momentul în care nava s-a ciocnit cu bucata mare de gheață.

Cassandra Goskie a postat un videoclip pe TikTok în care se aude o voce spunând: „Dacă murim, a meritat pe deplin, e un moment Titanic,” chiar înainte ca nava să lovească blocul de gheață.

Între timp, pasagerul Saurabh Singhal a descris pe Facebook cum nava a fost oprită „timp de ore” pentru a evalua eventualele daune.

„O evaluare a stabilit că nu au existat daune la carena navei, iar vasul și-a continuat croaziera fără a afecta operațiunile,” a declarat purtătorul de cuvânt al Carnival pentru CNN Travel.

@cass_goskie 9/5/24 Carnival Spirit hit an iceberg. It didnt do any damage that caused us to use any emergency procedures. The crew did an amazing job at accessing the damage and keep all of its crew and passengers safe and informed! #greenscreenvideo #alaskacruise #carnivalcruise #iceberg #fyp #icebergincident #cruiseaccident #titanic #carnivalspirit ♬ original sound - Cassandra Goskie

Carnival Spirit și-a încheiat croaziera de șapte zile în Alaska marți, fără întreruperi, revenind în Seattle, Washington. De atunci, nava a pornit într-o nouă călătorie dus-întors în Alaska, de data aceasta pentru 14 zile. În 2022, nava Norwegian Sun a companiei Norwegian Cruise Line a lovit o bucată de aisberg în timp ce naviga în Alaska, suferind daune la partea din față a tribordului. Nu au existat răniți.

Alaska este o destinație populară pentru croaziere, însă, în ultimii ani, au existat nemulțumiri din partea localnicilor, preocupați de aglomerarea excesivă a căilor navigabile din zonă.

Apele din Alaska sunt, de asemenea, cunoscute ca fiind unele dintre cele mai dificile pentru navele de croazieră.

„Acea gheață este dură și poate deteriora carena sau elicele,” a declarat căpitanul John Herring, pilot maritim în sud-estul Alaskăi, care urcă pe navele din regiune pentru a asigura treceri în siguranță, pentru CNN Travel în 2022. „Vânturile puternice și curenții fac navigarea în apele cu gheață și mai dificilă.”

În ciuda acestor condiții dificile, „foarte rar – dacă nu chiar niciodată – vedem probleme legate de navigarea în apele cu gheață,” a declarat expertul în croaziere Chris Gray Faust, redactor-șef al Cruise Critic, un site de recenzii și comunitate online de croazieră.

„Navele de croazieră de astăzi sunt construite special pentru a naviga în diferite tipuri de ape,” a declarat Gray Faust pentru CNN Travel. „Cele care navighează în Alaska nu doar că sunt capabile să facă față apelor înghețate, dar au și căpitani experimentați, care cunosc bine zona, motiv pentru care incidentul raportat nu a cauzat probleme navei sau croazierei.”

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile