Antena 3 CNN International News Talibanii l-au capturat pe "Leul din Herat", veteranul care le-a ținut piept islamiștilor în al treilea cel mai mare oraș din Afganistan

Talibanii l-au capturat pe "Leul din Herat", veteranul care le-a ținut piept islamiștilor în al treilea cel mai mare oraș din Afganistan

Mohammad Ismail Khan, un comandant militar veteran a cărui miliție a rezistat unui prim asalt al talibanilor la Herat, a fost prins de islamiști, anunță presa internațională.

de Adrian Iclozan    |   

Înainte să apară știrea capturării sale, ultimele informații indicau că veteranul (foto, bărbatul cu barbă albă) și combatanții săi erau asediați de insurgenți într-o clădire din Herat, al treilea cel mai mare oraș afgan.

Herat avea să cadă în mâinile insurgenților în cursul serii de joi, 12 august, urmat, la scurt timp, de Kandahar, al doilea oraș din țară, considerat "căminul" talibanilor.

O înregistrare video difuzată pe rețelele sociale îl arată pe Ismail Khan într-un vehicul, intervievat de islamiști.

El spune că este bine tratat și că "nu s-a așteptat niciodată" să i se întâmple asta.

Într-o altă înregistrare Khan discută cu un comandant taliban în timp ce în fundal se văd mai mulți insurgenți înarmați.

Alte fotografii indică faptul că alături de Khan au fost capturați generalul Abdul Rahman Rahman, ministru adjunct de interne, șeful poliției din Herat și șeful Directoratului de securitate națională pentru provincia Herat.

Cine este "Leul din Herat" și care este relația sa cu talibanii

Supranumit "Leul din Herat", Mohammad Ismail Khan, 75 de ani, și-a legat cea mai mare parte a vieții de această provincie afgană în care s-a născut și pe care a guvernat-o atât în perioada ce a urmat retragerii sovietice (intervalul 1992 - 97), cât și în anii de după alungarea talibanilor de la putere de către coaliția internațională (perioada 2001 - 2004).

Khan a fost, de asemenea, ministru în guvernul de la Kabul între anii 2004 și 2013.

Și-a construit o reputație solidă de luptător în anii '80, când a luptat cu mujahedinii săi împotriva invaziei sovietice menite să instaureze un guvern loial Moscovei.

În 1992, luptătorii sub comanda sa au preluat controlul provinciei Herat iar Khan a devenit guvernator.

Și-a apărat cu succes provincia în 1995 în fața talibanilor, care au reușit, totuși, să-l captureze în 1997.

În 1999 a evadat din închisoarea Kandahar, fief taliban la momentul respectiv.

În timpul intervenției americane în Afganistan, a luptat împotriva talibanilor și și-a recăpătat poziția de guvernator, după alungarea islamiștilor, în decembrie 2001.

În 2009, a supraviețuit unei tentative de asasinat în care au fost uciși patru dintre bodyguarzii săi.

În iulie 2021, a mobilizat sute de luptători loiali în sprijinul armatei afgane la Herat, fără să reușească, totuși, să împiedice căderea orașului în mâinile militanților.

Talibanii și-au continuat vineri ofensiva-fulger

Insurgenții islamiști au preluat, vineri, controlul la Tarin Kot, capitala provinciei Uruzgan, transmite CNN.

Un jurnalist local a declarat rețelei de știri că Tarin Kot a fost predat islamiștilor fără luptă, după mai multe zile de rezistență și după ce bătrânii lideri tribali au decis să nu le opună rezistență talibanilor.

De asemenea, insurgenții ar fi capturat sediul poliției și închisoarea din Pul-e-Alam, capitala provinciei Logar, menționează BBC.

Logar este provincia natală a actualului președinte afgan Ashraf Ghani. 

Capitala regională Pul-e-Alam este situată la doar 50 de kilometri de capitala națională Kabul, de care o leagă un drum direct. 

Subiecte în articol: Ismail Khan Herat talibani
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile