Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Noi modificări la ordonanţa pe energie. De ce se tem furnizorii şi ce spun clienţii

Noi modificări la ordonanţa pe energie. De ce se tem furnizorii şi ce spun clienţii

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:03 27 Sep 2022 Modificat la 19:53 27 Sep 2022

Principalele modificări aduse ordonanței pe energie reglementează preţul pe kilowat oră în cazul mai multor categorii sociale.

Dacă până acum beneficiau de un tarif de 68 de bani pe kilowat doar cei care consumau foarte puţină energie, până în 100 de kilowaţi pe lună, de acum înainte acest preţ va fi aplicat şi celor care au în întreţinere trei copii cu vârstă până în 18 ani sau până la 26 de ani în cazul în care fii sau fiicele dumneavoastră urmează o formă de învăţământ, cum ar fi o facultate.

De asemenea, tot 68 de bani pe kilowat vor plăti şi cei care utilizează, în casă dispozitive medicale necesare tratamentelor unor boli, cum ar fi cei care folosesc aparate de oxigen, în baza declarației pe proprie răspundere.

Lăcaşurile de cult recunoscute oficial în ţara noastră vor avea un tarif de cel mult 1 leu pe kilowat, pentru 85% din consumul lunar.

Parcurile industriale, de asemenea vor plăti tot un leu pe kilowat. A fost şi un amendament respins, respectiv cel care ar fi reglementat preţul la energie în aeroporturi.

Noi modificări la ordonanța pe energie. De ce se tem furnizorii

Însă furnizorii nu văd cu ochi buni această schimbare. Pentru că ea atrage după sine mai multe modificări la nivelul soft-ului de facturare. Iar asta poate însemna atât greşeli de calcul cât şi întârzieri.

"Pentru orice modificare de sistem informatic avem nevoie de 30 de zile. Pentru că noi nu furnizăm pentru luna viitoare pentru luna trecută, noi furnizăm pe firul apei. Adică în fiecare zi emitem un număr de facturi. Avem 9 milioane de facturi pe luni. Dacă facem modificări din 3 în 3 luni există riscul unor greşeli", spune Daniela Daraban, directorul executiv al Federaţiei Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie.

"Noi nu am exclus mare majoritate a consumatorilor, ci am luat în considerare obiceiul de consum să punem  siguranță pe ei", a explicat şi Lorant Antal, preşedintele Comisiei de Energie.

Pentru consumatori, orice reducere la factură e binevenită.

"Ar fi normal să fie așa, o familie care are mai mulți copii ar trebui să beneficieze de un ajutor pentru creștere şi educație copii. Ar trebui la toată lumea cu copii, nu trei copii", spune cineva. 

"Având în vedere cheltuielile pe care le avem cu trei copii sunt foarte bune", mai spune o mamă.

"E ok pentru familiile cu copii. Au foarte multe cheltuieli, o grădinița e scumpă, o școală e şi mai scump", mai spune cineva.  

OUG pentru plafonarea prețurilor la energie, modificată în Senat

Senatorii au amendat, marți, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind plafonarea prețurilor la energie electrică şi gaze naturale. Astfel, au fost admise raportarea consumului curent, precum și plafonarea prețului la energie electrică pentru lăcașele de cult și aparatele de ventilație.

Proiectul de lege a fost aprobat de Senat cu 87 de voturi „pentru”, niciunul „împotrivă” și 35 abțineri.

„Suntem în fața OUG ce modifică plafonarea, compensarea și felul în care românii vor trecere peste această iarnă.

În afara multelor vorbe care nu influențează cu nimic viața românilor, sunt amendamente importante care se referă, de exemplu, la persoanele care au o anumită suferință medicală și care trebuie să primească un tratament ce necesită aparate cu un consum mare de energie, cum ar fi aparatele de ventilație.

Acestea, din păcate, au fost uitate înainte. De asemenea, a fost o discuție foarte mare referitoare la plafon. (...)

Această categorie de oameni care anul trecut au consumat mediu mai mult de 300 de kWh și care nu ar fi intrat sub incidența plafonării, sperăm să îi includem și pe ei în plafonul de 0.8 și să-i stimulăm să economisească”, a arătat Radu Oprea (PSD), citat de Mediafax. 

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole