"Nu se ştie exact care sunt cauzele bolii Alzheimer. Este o temă de cercetare. Este o boală cu verigi multiple. Sunt multipli factori care sunt participanţi la determinarea bolii. Mai există factori genetici. Foarte important este stilul de viaţă", a spus medicul Armand Frăsineanu, luni, în cadrul rubricii Sfat de sănătate.
Stilul de viaţă, extrem de important pentru prevenia Alzheimer
"Foarte important este stilul de viaţă. Foarte importantă este şi rezerva creierului, cât de mult creierul a înmagazinat circuite neuronale. Boala Alzheimer este o boala a pierderi circuitelor neuronale, iar în final se pierd şi neuronii. Prima data se deteriorează sinapsele.
Demenţa, stadiul final al Alzheimer-ului
Demenţa este stadiul final al bolii, care arată diverse modificări patologice. Savanul Gheorghe Marinescu a fost primul medic care a deschis placa de amiloid. Acea depunere de proteine patologice în creier care duce la disfuncţii importante ale creierului.
Cât ajută medicamentele pentru tratamentul Alzheimer
Medicamentele pe care le avem la ora actuală, sunt nişte medicamente care ajută creierul puţin. Suplinesc nişte pierderi. Ajută pentru memorie, orientare şi agitaţie. Ele nu stopează boala. Avem nişte clase de medicamente.
În iunie 2021, Food and Drug Administration a aprobat pe procedură de urgenţă un anticorp monoclonal împotriva depunerilor din creier de beta-amiloid. Până acum aveam nişte medicamente care ajutau nişte funcţii ale creierului. De data aceasta, mergem către procesele care generează. Nu ne mai adresăm consecinţelor, ci proceselor.
Prevenţia bolii Alzheimer- ce e important să facem în fiecare zi
Ca măsură de prevenţie este foarte important să nu lăsăm creierul inactiv. Să încercăm să avem curiozităţi, să citim, să traducem, să avem întâlniri cu prietenii. Cu alte cuvinte, să forţăm creierul să lucreze. Să diminuăm consumul de alcool. Mare atenţie şi la tensiune. Dacă pacientul are diabet să se controloze foarte strict.
Contează foarte mult ce mâncăm. Nu este un aliment protector pentru boala Alzheimer, dar dieta mediteraneană este o opţiune. Dacă boala se manifestă, dieta mediteraneană ajută pe partea de progresie.
Grăsime nesaturate, mâncarea ultraprocesată reprezintă un stres oxidativ foarte mare pentru organism, iar creierul face faţă din ce în ce mai greu de a anula aceşti compuşi oxidativi.
Un factor de risc foarte mare este obezitatea. În ţesutul gras se formează nişte mediatori inflamatori, la fel şi în creier.
Pacienţii cu obezitate au un risc mai mare de boală Alzheimer. Aici, nu mai ţine expresia grasă şi frumoasă", a mai spus medicul neurolog.