Cei care trebuiau să se asigure că lucrurile funcționează în mod legal, făceau chermeze exact la această pensiune. Și marile întrebări la care o să încercăm să găsim răspunsuri sunt: de ce Ferma Dacilor nu avea autorizație de construire, din moment ce pensiunea funcționa din 2013, și de ce nu avea autorizație de securitate pentru incendiu.
Pensiunea avea un certificat de edificare a construcției. Pe acest certificat au înscris un grajd, apoi anunțau ce construiau, în timp. Dar acest certificat de edificare se obține dacă ai autorizația de construire, iar Ferma Dacilor nu avea. Deci cum obținut acest certificat?
Au fost controale făcute de cei de la ISU, au găsit nereguli acolo, dar nu au fost închiși. Nu s-au mai făcut alte controale din 2019. Ba mai mult, există un ordin emis de ISU Prahova, prin care se încerca să-i ajute pe cei de la pensiune să fie în legalitate, dar nici măcar acest lucru nu a fost urmărit.
Există până și un dosar DNA care a verificat posibilul abuz în serviciu, pentru că cei de la ISU nu și-au făcut treaba. Mihai Drăgan era în funcția de șef al ISU Prahova. Dosarul DNA a fost clasat, însă el va fi redeschis acum.
Pensiunea nu avea nici acel aviz de securitate la incendiu. Ce a făcut Inspectoratul Teritorial al Muncii (ITM)? Un control, în 2020. Erau 11 angajați acolo, legal, cu carte de muncă. Nici ITM nu a făcut nimic.
În schimb, aveau autorizație pentru blocul alimentar. Cei de la DSV au dat această autorizație.
Nu știm clar dacă pensiunea avea sau nu clasificare din partea Agenției Naționale a Turismului, cea care este în subordinea Ministerului Turismului.
Nu știm clar ce a făcut Ministerul Turismului, ce a făcut ANAT, pentru că există informații că Ferma Dacilor ar fi avut-o margaretă, că ar fi fost înscrisă deja în a ANAT.