Autorităţile locale din mai multe regiuni ale ţării s-au reunit ca să discute problema animalelor fără stăpân. Sterilizarea, spun specialiştii, e o măsură necesară, dar şi educarea populației. Deja 22 de şcoli din Ilfov au introdus o nouă materie: copiii învață despre drepturile animalelor şi cum le pot îngriji corect, cu dragoste și empatie.
Evenimentul a reunit un număr semnificativ de reprezentanți ai administrațiilor locale și specialiști în domeniu, toți preocupați de problema animalelor fără stăpân.
Hubert Thuma, președinte al Consiliului Județean Ilfov: „Este prima dezbatere reală care are loc astăzi. Aici sunt primari din toată țara, majoritatea din județele limitrofe Bucureștiului și este extrem de importantă, pentru că avem de învățat unii de la alții. Toate administrațiile locale se confruntă cu această problemă. Noi am început acum trei ani de zile să combatem problema animalelor fără stăpân. Este o problemă reală. Animalele nu sunt vinovate că au ajuns pe străzi. Evident că omul este vinovat și încercăm să le explicăm celorlalți colegi din țară care au fost soluțiile pe care noi le-am adoptat, cât de eficiente au fost, care au fost mai eficiente.”
Andreea Rosetti, director de țară Humane Society International în România: „Vrem să arătăm că și în România se poate face protecția animalelor la cel mai înalt nivel. Am invitat oameni din administrație, stat, ca să învățăm unii de la alții, să înțelegem fiecare cu ce se confruntă, dar cel mai mult ca să nu vorbim doar despre probleme, ci și despre soluțiile care există pentru animale în România.”
22 de şcoli din Ilfov au introdus deja o nouă materie
Deja 22 de școli din Ilfov au introdus, din septembrie, o nouă materie care are scopul de a-i învăța pe copiii din clasele a V-a și a VI-a mai multe despre drepturile și îngrijirea animalelor, timp de o oră pe săptămână.
Raluca Băleanu, consilier Protecţia Animalelor CJ Ilfov: „Acolo, copiii învață despre ce înseamnă bunăstarea unui animal, învață despre ce înseamnă adopția responsabilă, învață cum trebuie să se comporte cu un animal, fie că e sălbatic, fie ca animal de companie și astfel sperăm să creștem empatia copiilor față de animale, față de cei din jur și pe viitor să avem o Românie mai bună din acest punct de vedere, când vorbim de animale.”
Hubert Thuma, președinte al Consiliului Județean Ilfov: „Soluția pe termen lung este educația, că animalul face parte din familie, nu este doar ceva ce ținem în curte.”
În ultimii patru ani, peste 10.000 de câini au fost sterilizați în județul Ilfov.
Raluca Băleanu, consilier Protecţia Animalelor CJ Ilfov: „Prin rezultatele noastre am arătat că se poate să existe o scădere a numărului de câini și de pisici de pe stradă. Nu mai sunt atât de multe incidente cu mușcături de câine și la copii și la adulți.”
Andreea Rosetti, director de țară Humane Society International în România: „Ceea ce ne dorim noi este o lume mult mai bună și mai plină de compasiune, atât pentru oameni, cât și pentru animale. Și chiar credem că acest lucru este posibil.”
Inițiativa autorităților locale va continua și în 2025.