Eram între Kiev şi Cernihiv, acolo unde un pod a fost distrus de armata rusă.
Este o mare problemă în jurul Kievului pentru că foarte multe poduri au fost distruse de la începutul războiului, fie de armata ucraineană pentru a împiedica avansarea armatei ruse, fie de armata Rusiei care încerca în felul acesta să izoleze câți mai mulţi ucraineni în satele vecine.
Într-una din aceste localități am ajuns şi noi. Acolo, autorităţile ucrainene au găsit o soluţie provizorie şi au amplasat un pod mobil al armatei.
O echipa de jurnaliști din Japonia a rămas cu maşina blocată când au încercat să traverseze podul respectiv.
A fost un real pericol pentru că maşina blocată la mijlocul podului putea să cadă în hăul de câțiva metri în răul de acolo. În plus bloca deplasarea armatei şi a altor jurnaliști.
În cele din urmă alături de armată am reușit să deblocăm maşina.
O altă problemă sunt şi minele lăsate de ruşi după invazie. În ultimele 24 de ore peste 1.000 de mine anti-personal au fost dezamorsate de armata ucraineană, însă foarte multe se află încă între dărâmăturile clădirilor bombardate pentru a face victime printre salvatori, dar şi pe câmpuri sau în sate.
Spuneau autoritățile ucrainene că ar putea dura câteva luni sau câţiva ani până când va demina întreg teritoriul.
Peste 1.200 de cadavre descoperite în regiunea Kievului
Procurorul general al Ucrainei afirmă că 1.222 de cadavre au fost descoperite în regiunea Kiev de când forțele rusești s-au retras din zonă.
Irina Veneditktova a declarat pentru Sky News că autoritățile ucrainene investighează 5.600 de cazuri de presupuse crime de război comise de trupele rusești de la începutul invaziei și că a identificat peste 500 de suspecți de crime de război, inclusiv oficiali militari și guvernamentali de top din Rusia, notează BBC.
„Ceea ce vedem în toate regiunile Ucrainei sunt crime de război, crime împotriva umanității și facem totul pentru a remedia situația", spune ea.
Ea adaugă că Ucraina are dovezi că Rusia a efectuat un atac cu rachete asupra unei gări din orașul Kramatorsk, în estul țării, care a ucis peste 50 de persoane care așteptau un tren care să le ducă spre vest, într-un loc relativ sigur.
Rusia a negat că este responsabilă pentru atacul de vineri și susține că nu a fost vorba de racheta lor. De asemenea, a negat că a vizat civili.
Citiți şi: Interviu cu fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko. Ce a transmis României