Antena 3 CNN Actualitate Muzeul Naţional de Artă Contemporană dă în judecată Ministerul Afacerilor Externe: Sute de lucrări de patrimoniu nu au fost restituite

Muzeul Naţional de Artă Contemporană dă în judecată Ministerul Afacerilor Externe: Sute de lucrări de patrimoniu nu au fost restituite

Alexandra Dima
1 minut de citit Publicat la 15:30 07 Sep 2021 Modificat la 15:30 07 Sep 2021

În dosarul de la Tribunalul București, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) a relatat că, la solicitarea Curții de Conturi, încearcă de mai mulți ani clarificarea situației sutelor de lucrări de artă, în special tablouri, care au fost împrumutate Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în ultimii zeci de ani pentru a fi expuse ”în vederea ambientării” sediilor ambasadelor, consulatelor sau reprezentanțelor diplomatice ale României.

MNAC a revendicat, iniţial, 904 lucrări, recuperând ulterior o mică parte şi acuzând MAE că a refuzat să semneze un protocol care viza desemnarea unei comisii de specialitate care să definitiveze procesul de restituire până pe 15 noiembrie 2020.

În acţiunea depusă muzeul solicită ca, în cazul în care operele nu vor fi returnate, să primească despăgubiri de 9,3 milioane de lei, suma reprezentând o evaluare provizorie a obiectelor, potrivit G4Media.ro.

Procesul se află încă pe rolul primei instanţe, următorul termen fiind programat pe 18 octombrie.

MAE subliniază că va proceda la restituirea lucrărilor din această categorie de îndată ce va fi fizic posibilă repatrierea lucrărilor. Ministerul susţine totodată că este deschis pentru rezolvarea situaţiei, dar că, în anumite cazuri, predarea lucrărilor nu este dovedită cu acte valabile.

PSD, Senatul şi Societatea Română de Radiodifuziune, pe lista datornicilor MNAC

Alte instituţii care au pierdut lucrări din administrarea muzeului sunt Partidul Social Democrat, Senatul României şi Societatea Română de Radiodifuziune, în toate cazurile fiind procese intentate de MNAC.

În urmă câteva luni, muzeul a dat în judecată Partidul Social Democrat căruia i-a împrumutat 118 tablouri în perioada 1993-1995. 

Senatul României se află de asemenea pe lista instituţiilor publice care nu au mai restituit MNAC nouă lucrări din patrimoniul naţional, care au fost pierdute.

În ceea ce priveşte Societatea Română de Radiodifuziune, instituţia a împrumutat, în 1993 şapte tablouri din care au mai fost găsite doar patru. 

Etichete: MAE MNAC
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole