Antena 3 CNN Actualitate Mizele scandalului de la Operă. Ce înseamnă înființarea Operei Naționale Române

Mizele scandalului de la Operă. Ce înseamnă înființarea Operei Naționale Române

de Laura Dinu    |   

Opera Națională București (ONB) ar urma să redevină Opera Națională Română. Înființarea s-ar realiza, conform unui proiect de HG publicat în transparență decizională, prin fuziunea ONB cu Centrul Național de Artă Tinerimea Română. 

O fuziune ”cu cântec”

Intenția de unire a Operei Naționale București cu Centrul Național de Artă Tinerimea Română a fost întâmpinată cu ”cântec” de o parte a sindicatelor care funcționează în cadrul ONB. Sindicatul Orchestrei ONB acuză colegi din alte formațiuni sindicale de răspândirea unor știri false în spațiul public cum ar fi cea conform căreia, după fuziune, Opera Națională Română ar urma să promoveze dansuri populare! Este o știre falsă, arată sindicatul cu cea mai rapidă creștere a numărului de membri din cadrul ONB. 

”Sindicatul Orchestrei Operei Naționale București a devenit zilele acestea cel mai numeros sindicat al ONB, dublându-și numărul de membri. Acest fenomen are loc pe fondul știrilor false promovate în spațiul public de către unii colegi ai altor sindicate din cadrul instituției. Aceștia au alarmat întregul mediu artistic, ducând inclusiv o propagandă agresivă în rândul sindicatelor artistice din întreagă țară, promovând informația ca ONB se desființează și salariații își pierd locul de muncă”, se arată într-un comunicat transmis public de către sindicat. 

Ce înseamnă reînființarea Operei Naționale Române: mai puține posturi de conducere, mai multe posturi disponibile per proiect

Conform proiectului de act normativ unul dintre obiectivele principale este promovarea creațiilor naționale la nivel local, național și internațional, încurajarea creațiilor noi, dar și promovarea tinerelor talente și a tinerilor creatori. Susținătorii proiectului de fuziune arată că prin crearea unui departament dedicat tinerilor, aceștia capătă o deschidere mai mare către prezența în spectacole de operă, fapt care îi va face mult mai atractivi pe piața muncii, atât la nivel național cât și internațional. 

Bugetul unificat va fi direcționat cu prioritate către actul artistic, nu către management. Mai mult decât atât, în timp ce posturile de conducere se reduc, noua instituție va avea o schemă de personal mai aproape de media UE, cu posturi per proiect. 

Istoricul și profesorul universitar Bogdan Bucur a declarat, în cadrul unui interviu, că miza reorganizării este aceea de a educa publicul tânăr pentru cultura înaltă. 

”Este necesar să avem un public dacă nu educat, măcar acomodat cultural, care să aprecieze formele înalte de exprimare artistică, pentru că în felul acesta vom evolua cu toții”, a declarat acesta. 

Proiectul este scris de 8 luni de zile, scandalul este nou

Proiectul de fuziune și transformarea al ONB a fost inițiat încă de la începutul anului. Însă acum dezbaterea se suprapune peste un scandal intestin în ONB, în care un fost director acuză public că acest act normativ este făcut cu dedicație pentru a-i opri accesul la funcția de director. Fănel Ignat, cunoscut mai puțin pentru actul său artistic sau pentru actul managerial de la ONB, a devenit faimos după ce presa a scris public despre faptul că amanta i-ar fi agresat soția chiar în biroul de la instituție. Scandalul întreg, așa cum apare scris chiar de mâna fostului director ONB Ignat, cuprinde dar nu se limitează la: acuzații de hărțuire, cadouri opulente cumpărate pentru amantă, consum de droguri în instituție, ”aranjare de concursuri pe post pentru amantă” și multe altele. 

În mod evident poziția fostului director este caducă, având în vedere că după fuziune nou înființata Operă Națională Română trebuie să își re(găsească) un manager, cel mai probabil prin concurs.

Dezbatere aprinsă la Ministerul Culturii 

În timp ce unii angajați au fost manipulați în a crede că își pierd locurile de muncă, deși nu fac parte din zona de conducere, alții susțin că fuziunea va face Opera mai puternică și va deschide instituția către dezvoltare. 

”Nu considerăm oportun să ne opunem unei idei de dezvoltare a operei si de sprijinire a tinerilor. Conducerea noastră va dialoga astăzi cu reprezentanții Ministerului Culturii pentru a se asigura că întregul personal va fi preluat prin acte adiționale, păstrându-se in mod fidel actualele forme contractuale, iar drepturile lor salariale câștigate în instanță nu se vor pierde in urma fuzionării. Încheiem prin a sublinia că rolul sindicatelor este acela de a apăra drepturile salariaților, și nu cele personale sau de grup”, au declarat reprezentanții Sindicatului Orchestrei ONB. 

Subiecte în articol: Opera Națională
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile