Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Care este miza vizitei lui Vladimir Putin în Iran | "Vrea să transmită un mesaj comunității internaționale"

Care este miza vizitei lui Vladimir Putin în Iran | "Vrea să transmită un mesaj comunității internaționale"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:00 19 Iul 2022 Modificat la 19:01 19 Iul 2022

Vizita la Teheran a liderului de la Kremlin are loc la doar o săptămână după vizita președintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu.

Conform președinției ruse, Putin discută cu omologii săi iranian și turc, Ebrahim Raisi și Recep Tayyip Erdogan, iar pe agenda convorbirilor se află criza cerealelor ucrainene, după blocada impusă de Moscova în Marea Neagră. 

Corespondentul CNN International, Jomana Karadsheh a explicat în direct, la News Hour with CNN, miza acestei vizite pentru liderul rus.

Corespondent CNN: "Vizita lui Putin la Teheran, un moment plin de semnificație pentru președintele rus"

"Discuțiile dintre cele trei state - Rusia, Turcia și Iran - s-au desfășurat cu regularitate chiar și înainte de pandemie, având ca temă Siria. Cu siguranță, acesta va fi unul dintre subiectele principale. De asemenea, ține și de optica pe care o are președintele rus: a ajuns sfidător la Teheran pentru întâlnirea cu liderul iranian și cu cel turc.

E posibil să dorească să transmită și un mesaj comunității internaționale și, în special, Occidentului - că încercările de a izola Rusia nu vor funcționa, pentru că Moscova rămâne un jucător puternic pe scena internațională, fie în această regiune, fie dincolo de ea, întrucât reușește să-și facă propriile alianțe și să-și dezvolte legăturile comerciale în ciuda sancțiunilor cu care se confruntă în ultima vreme.

E un moment plin de semnificație pentru președintele rus. Putin va avea o discuție și cu președintele Erdogan. 

Printre subiectele întâlnirii bilaterale va fi și 'coridorul verde' pe care Turcia dorește să-l facă prin Marea Neagră pentru exportul cerealelor ucrainene. Discuțiile anterioare de la Istanbul - între ONU, Rusia, Ucraina și Turcia - au dus la un prim acord de principiu și urmează să se reia discuțiile, săptămâna aceasta, și, cel mai probabil, să se semneze un document", a estimat corespondentul CNN International, Jomana Karadsheh.

Între timp, Rusia şi Iran au semnat un acord strategic de cooperare în industria petrolului şi gazelor.

Rusia se angajează să investească în Iran 40 de miliarde de dolari

Acordul a fost semnat în contextul vizitei președintelui rus, Vladimir Putin, la Teheran, unde discută cu omologii săi din Iran şi Turcia, Ebrahim Raisi şi Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit documentului, compania rusă Gazprom va face investiții de 40 de miliarde de dolari în industria petrolieră din Iran, în virtutea contractului semnat cu Grupul Național de Petrol din această țară (NIOC), potrivit agenției IRNA.

"Este vorba de cea mai mare investiție din istoria petrolieră a Iranului şi include fonduri pentru dezvoltarea a șase zăcăminte petroliere și a zăcămintelor de gaz North Pars", a declarat directorul general al companiei NIOC.

Acesta a mai precizat că Teheranul are nevoie de investiții de 160 de miliarde de dolari pentru creșterea producției.

Intensificarea relațiilor comerciale între Rusia și Iran vine în contextul sancțiunilor impuse de Grupul G7 şi de Uniunea Europeană asupra exporturilor de petrol din Rusia, ca reacție la războiul din Ucraina.

Foto: președinții iranian și rus, Ebrahim Raisi și Vladimir Putin, participă la o discuție în marja Summitului Caspic din Turkmenistan, 29 iunie 2022

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole