Potrivit recomandărilor, cantitatea ideală de apă pe care ar trebui să o bem zilnic este de 8 pahare pe zi.
Total fals, spune dr. Eric Berg, chiropractician și expert în sănătate, care şi-a dedicat viaţa pentru a ajuta oamenii să-și îmbunătățească starea de sănătate și să slăbească.
Mai exact, expertul ne recomandă că cel mai bun moment pentru a bea apă este acela când ni se face sete.
Mai mult, acesta ne reamintește că organismul uman este un sistem complex cu o inteligență uimitoare care ştie să facă diferența între nevoia de foame şi nevoia de hidratare.
Astfel, cel mai bine este să învățam să ne ascultăm corpul şi să îi oferim ce are nevoie atunci când are nevoie, fără să-l forțam.
Dacă forțăm consumul de apă, nu facem decât să creștem cantitatea de urină provocând astfel un dezechilibru electrolitic.
Electroliții sunt substanțe care se disociază în ioni prin dizolvare în apă sau topire, permițând trecerea curentului electric prin soluție.
Concentrațiile diferiților electroliți sunt modificate în diverse boli, în care se pierd electroliți sau nu pot fi eliminate şi se acumulează în organism. Şi aşa ajungem la mitul numărul 2.
2. 70% din corpul uman este alcătuit din apă
De fapt, nu. Corpul uman are zero procente de apă în compoziția sa. Tot ce este lichid în corp precum sângele, limfa și urina sunt, de fapt, lichide electrolitice compuse din minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu.
3. Apa ajută la slăbit
Dacă ne gândim la faptul că grăsimea nu este liposolubilă, rezultă că principiul potrivit căruia apa ar ajuta la eliminarea grăsimilor este fals.
Deci dacă bem mai multă apă nu vom scădea în greutate.
4. Apa elimină toxinele
Toxinele, la fel cu grăsimile, sunt liposolubile, mai ales că acestea sunt stocate în general în grăsime. Deci pesticidele, erbicidele și medicamentele nu pot fi eliminate cu ajutorul apei.
5. Apa ajută la hidratarea pielii
Potrivit expertului, pielea uscată nu este provocată de deshidratare, ci de un deficit nutrițional, mai exact o lipsă de vitamina E pe care o regăsim în piele, în ochi, dar şi în membranele mucoase.
Astfel, pielea se usucă atunci când nu are suficiente uleiuri și grăsime.
Când oferim acest aport corpului, pielea arată tânără şi frumoasă. Prin urmare, apa nu ajută pielea uscată.
Cu toate cestea consumul echilibrat de apă aduce multiple beneficii.
Mai exact, apa:
- ajută digestia și previne constipația
- reglează temperatura
- previne insuficiența cardiacă
- asigură transportul substanțelor nutritive
- stopează durerile de cap și amețelile, care pot surveni în urma deshidratării
- ajută la o mai mare concentrare
- determină energia organismului
- stimulează capacitățile creierului - informația circulă mai liber între neuroni când aceștia sunt hidratați.
În concluzie, cantitatea de apă de care avem nevoie depinde de mai mulți factori: de zona geografică în care trăim, de cât de activi suntem din punct de vedere fizic şi psihic sau de problemele de sănătate pe care le avem.