Antena 3 CNN Life Mitul bicarbonatului de sodiu: cât de eficient este cu adevărat în curățenie? Amestecat cu oțet, nu are niciun efect

Mitul bicarbonatului de sodiu: cât de eficient este cu adevărat în curățenie? Amestecat cu oțet, nu are niciun efect

A.S.
4 minute de citit Publicat la 08:00 13 Oct 2024 Modificat la 09:43 13 Oct 2024

Păstrarea curățeniei în casă prin utilizarea unor alimente obișnuite, cum ar fi bicarbonatul de sodiu este un truc popular, asociat atât cu femeile în vârstă, cât și cu videoclipurile TikTok și site-urile de sănătate. În anumite situații, bicarbonatul de sodiu poate înlocui produsele de curățat cumpărate din magazine, protejând nu numai mediul, ci și pe noi înșine. Dar cât de eficient este, de fapt?

„Orice proprietate de curățare pe care o vom obține de la bicarbonatul de sodiu provine din proprietățile chimice pe care le are”, spune Nathan Kilah, lector superior de chimie la Universitatea din Tasmania, Australia, potrivit BBC. „[Când curățăm] există diferite părți în murdărie și noroi care pot fi modificate chimic de bicarbonatul de sodiu.”

Bicarbonatul de sodiu este o bază sau un alcalin, explică el, ceea ce înseamnă că are un pH ridicat. Prin urmare, una dintre proprietățile sale chimice este că este capabil să elimine hidrogenul sub formă de ion din alte materiale.

Bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, un abraziv ușor, ceea ce înseamnă că poate îndepărta o substanță încăpățânată de pe o suprafață murdară.

Acesta este motivul pentru care utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru calcarul din fierbător nu ar fi ideală - calcarul este și el o bază, astfel încât cele două nu ar reacționa în mod obișnuit. Pentru aceasta, lămâia sau oțetul funcționează mai bine, deoarece sunt acide. De fapt, aceasta pare să fie regula de aur. „Acizii sunt buni pentru curățarea bazelor”, spune Kilah, „în timp ce bazele sunt bune pentru curățarea acizilor”.

Acesta este motivul pentru care tendința populară online de a combina bicarbonatul de sodiu și oțetul într-un amestec efervescent pentru curățare este aproape complet falsă - cele două substanțe pur și simplu se anulează reciproc.  

Un experiment casnic de curățare, făcut de Matilda Welin de la BBC, a dus la rezultate mixte. După aplicarea unui amestec de bicarbonat de sodiu și apă pe o pată de pe o pernă de canapea, pata inițială a dispărut, dar a fost înlocuită de un inel alb de pudră care, se pare, a rămas vizibil săptămâni întregi. În timp ce substanța era curățată, s-a observat o textură alunecoasă, ceea ce indică prezența unei materii alcaline, conform chimistului Kilah. Testul a fost extins și pe ceștile de ceai pătate, însă cu rezultate limitate.

„Majoritatea utilizărilor pe care le văd pentru bicarbonatul de sodiu [pentru curățare] nu funcționează”, spune Dario Bressanini, chimist și comunicator științific de la Universitatea Insubria din Como, Italia, și autor al cărții Știința curățării. El este nedumerit de percepția publică a produsului obișnuit folosit la curățenie. „Vedeți toate aceste amestecuri cu suc de lămâie, oțet, bicarbonat de sodiu și sare de masă. Majoritatea acestor rețete sunt complet false”, spune Bressanini.  

pH-ul său ridicat, spune el, este o putere cheie a bicarbonatului de sodiu. Acesta poate fi folosit pentru a contracara mirosuri neplăcute în pantofi, care sunt de obicei generate de acizi organici produși de bacterii, și mirosul de roșii stricate din frigider, creat de un lichid acid, dar cam asta este tot. Și chiar și această singură putere este destul de slabă.

Experimentul a fost extins apoi pentru desfundarea chiuvetei de la baie. Matilda Welin a turnat bicarbonat de sodiu din belșug, apoi apă clocotită. S-au format câteva bule, dar scurgerea a rămas la fel.

În plus, bicarbonatul de sodiu nu este un detergent - nu poate absorbi murdăria. Cea mai mare parte a murdăriei din jurul nostru este grasă, spune Bressanini. Pentru a curăța asta, aveți nevoie de surfactanți, molecule care reduc tensiunea superficială dintre două materiale. „Săpunul este un surfactant. Șamponul conține surfactant și detergenții conțin surfactanți. Bicarbonatul de sodiu nu.”

Și cum rămâne cu trendul online de a folosi bicarbonat de sodiu în păr? „Nu o faceți”, spune Bressanini. Substanțele alcaline ridică plăcile mici, sau cuticulele, care ne acoperă firele de păr, făcându-le mai slabe. Acesta este motivul pentru care șampoanele sunt ușor acide, spre deosebire de săpun.

Curățarea cu praf de copt nu este periculoasă (atâta timp cât nu credeți că spălarea fructelor în el le va dezinfecta sau nu amestecați diferite produse și riscați reacții chimice periculoase), dar ei indică punctele forte ale produselor de curățare din supermarketuri.

În timp ce detergenții de la supermarket se pot folosi într-adevăr de aceeași reacție chimică indusă de pH ca bicarbonatul de sodiu și oțetul, aceștia au și alte proprietăți - pot descompune grăsimile sau pot dezinfecta. „Lucrul pe care l-aș spune despre multe dintre aceste metode alternative de curățare cu bicarbonat de sodiu este că ele implică întotdeauna frecarea”, spune Kilah. „Niciodată nu vei împrăștia bicarbonatul de sodiu și te vei aștepta să fie curat. Trebuie să freci.”

Mai mult, bicarbonatul de sodiu, spune Bressanini, nu este natural. Sintetizarea acestuia costă energie și resurse. „Este produs în procese industriale care utilizează amoniac, clorură de sodiu, carbonat de calciu... Multe dintre uzinele Solvay din întreaga lume sunt uzine industriale uriașe”, notează Bressanini.

Cel mai important lucru de făcut este să vă măsurați produsele de curățare și să nu aruncați produse inutile în mările noastre, spune Bressanini. Și să folosiți produsele selectiv. Nu trebuie să curățați totul cu înălbitor.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole