Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Mit spulberat: Curentul nu provoacă răceli, ci diferențele de temperatură

Mit spulberat: Curentul nu provoacă răceli, ci diferențele de temperatură

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 20:43 30 Iul 2021 Modificat la 12:16 09 Aug 2021

Specialiştii spun că aparatele de aer condiţionat de ultimă generaţie sunt dotate cu tehnologii care aproape înjumătăţesc consumul de energie electrică.

Medicii afirmă răspicat că nu există afecţiuni cauzate de curent, însă admit că dacă avem probleme de sănătate, ele se acutizează din cauza diferenţelor de temperatură.

Canicula a dat peste cap ritmul de viaţă, dar şi facturile românilor

Oamenii caută soluţii mai mult sau mai puţin costisitoare pentru a trece cu bine peste temperaturile sufocante de afară.

Aerul condiţionat a devenit indispensabil în această perioadă pentru mulţi dintre români, mai ales pentru cei din mediul urban, unde temperaturile ridicate se resimt mai puternic. Cei care îl folosesc spun însă că plătesc mai mult la factura de curent.

Aparatele de aer condiţionat de ultimă generaţie cosnumă însă cu 35%-40% mai puţină energie electrică faţă de cele vechi. Unele au chiar funcţii de auto-curăţare a filtrului pentru a elimina bacteriile sau pot fi pornite de la distanţă de pe telefon.

"Raportându-ne la tehnologia avansată din acest moment, aparatele de aer condiţionat ajung să consume cât un ventilator. Diferenţa o face investiţia inţială între cele două produse", a spus Alex Scarlat, coordonator magazin.

Cei care nu au până în 2.000 de lei pentru montarea unui aparat de aer condiţionat, pot folosi ca soluţie de compromis ventilatoarele cu aburi.

La ce trebuie să avem grijă când pornim aerul condiționat

Pentru a nu ne trezi cu facturi uriaşe la curent pe timpul verii, specialiştii spun că ar trebui să fim atenţi la mai multe aspecte.

"Fiecare grad în minus pe care îl setăm la aparatul de aer condiţionat va creşte puţin factura. Cu cât deschidem mai des frigiderul, cu atât îl vom forţa să răcească mai mult în timpul verii şi automat va creşte valoarea facturii", a spus Teodora Cimpoi, specialist eficienţă energetică, în reportajul difuzat la News Hour with CNN de la Antena 3.

Cea mai ieftină metodă de răcorire este să folosim ventilaţia naturală.

Românii spun însă că îi trage curentul. Medicii îi contrazic

"Practic, ceea ce pacientul resimte, este o durere acută cauzată de diferenţele de temperatură", a explicat Cristina Berechet, medic dentist, parodontologie.

Preţul unui ventilator începe de la circa 50 de lei, în cazul celor clasice, de mici dimensiuni, pentru birou. Ventilatoarele cu aburi costă însă între 400 şi 500 de le

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole