Antena 3 CNN Life Misterul „prințului pierdut” . O analiză ADN dezleagă o enigmă de 200 de ani despre Kaspar Hauser

Misterul „prințului pierdut” . O analiză ADN dezleagă o enigmă de 200 de ani despre Kaspar Hauser

Georgiana Marina
2 minute de citit Publicat la 14:15 22 Sep 2024 Modificat la 18:48 22 Sep 2024

„Nașterea lui a rămas necunoscută, moartea sa a fost ascunsă”. Acesta este mesajul pe piatra funerară (tradusă din latină) de pe mormântul misteriosului bărbat cunoscut sub numele de Kaspar Hauser, care a murit în 1833. După aproape 200 de ani, oamenii de știință au rezolvat în sfârșit misterul despre presupusele legături ale lui Hauser cu regalitatea germană, scrie CNN.

În 26 mai 1828, când avea aproximativ 16 ani, Hauser a apărut aparent de nicăieri în zona unde acum e Nürnberg, Germania. A fost găsit rătăcind prin piața orașului, având în mână o scrisoare nesemnată și fără nicio informație despre propria sa identitate. El a relatat atunci o poveste îngrozitoare: că a crescut într-o temniță întunecată, din care nu ieșise niciodată până atunci, că a îngrijit de un binefăcător necunoscut. Abia știa să vorbească și abia își scria numele.

O poveste fantastică a apărut apoi în jurul originilor lui, sugerând că Hauser era un prinț al familiei regale din Baden care fusese răpit și ascuns de ochii lumii. Nu existau dovezi care să susțină această teorie, dar zvonurile au continuat e, fiind considerat de cercurile aristocratice din Europa o celebritate locală.

Mult timp după moartea lui Hauser, savanții au căutat în zadar o dovadă a apartenenței sale la familia regală. În anii 1990, primele teste ADN efectuate pe sângele păstrat de pe hainele lui Hauser au sugerat că acesta nu avea legături cu familia Baden. Rezultatele au fost însă contestate când teste ulterioare pe mostre de păr au arătat o posibilă compatibilitate cu linia regală. Aceste analize contradictorii au menținut speculațiile și au lăsat enigma nerezolvată.

Acum, un nou studiu realizat de cercetători austrieci a pus capăt acestei teorii printr-o analiză modernă a ADN-ului mitocondrial (mtDNA) extras din firele de păr ale lui Hauser.

Walther Parson, biolog molecular la National DNA Database Laboratory din Austria, a folosit metode de ultimă generație, dezvoltate pentru analiza fragmentelor ADN extrem de degradate, similare celor utilizate în studiile ADN-ului vechi de la neanderthalieni. Prin această tehnică îmbunătățită, cercetătorii au confirmat că ADN-ul lui Hauser nu se potrivește cu cel al familiei Baden. Astfel, teoria conform căreia el ar fi fost un „prinț pierdut” a fost definitiv infirmată.

„Această analiză exemplifică modul în care genetica moleculară poate dezlega mistere istorice”, a declarat Dr. Dmitry Temiakov de la Thomas Jefferson University, SUA. „Este un studiu foarte cuprinzător”, a spus Temiakov

„Enigma epocii sale”

Potrivit „teoriei prințului”, părinții lui Hauser erau Marele Duce Carl și Marea Ducesă Stéphanie de Beauharnais. Marea ducesă a născut un fiu la 29 septembrie 1812, iar copilul căruia nu i se pusese un nume a murit când avea 18 zile.

Cu toate acestea, au fost zvonuri că bebelușul decedat era un alt copil, schimbat cu prințul când avea două săptămâni de către bunica sa vitregă, Contesa Louise Caroline von Hochberg. Teoria spune că adevăratul prinț – cel care mai târziu s-a numit Kaspar Hauser - a fost apoi ascuns. Când Carl și Stéphanie nu au mai putut avea un moștenitor băiat, unul dintre fiii contesei Hochberg a urcat pe tronul marelui ducat.

Noile descoperiri despre Hauser nu numai că dezmint teoria prințului.

Dar dacă Hauser nu era un „prinț pierdut”, cine era el? Este imposibil de spus din dovezile ADN. În cimitirul Ansbach, unde este îngropat Hauser, piatra funerară îl descrie ca fiind „enigma epocii sale”.  

 

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole