Antena 3 CNN Life Știinţă Misterul "mumiei care țipă". A fost "disecată virtual" ca să se afle de ce are gura larg deschisă și o expresie facială înfricoșătore

Misterul "mumiei care țipă". A fost "disecată virtual" ca să se afle de ce are gura larg deschisă și o expresie facială înfricoșătore

de Georgiana Marina    |   

Cu gura larg deschisă, blocată pentru eternitate în ceea ce pare a fi un țipăt, o veche mumie egipteană a iscat curiozitatea arheologilor care au găsit-o în 1935 într-un mormânt de lângă Luxor. Fascinați de mumia de 3500 de ani pe care au numit-o „femeia care țipă”, oamenii de știință au folosit recent scanări computer tomograf pentru a afla detalii despre morfologia mumiei, în ce stare era persoana care a decedat, starea de conservare a mumiei. De asemenea, folosind alte tehnici avansate, ei au „disecat virtual” mumia pentru a afla ce i-a provocat uimitoarea expresie facială, scrie CNN.

Descoperirile publicate vineri în jurnalul Frontiers in Medicine arată că femeia avea 48 de ani când a murit, pe baza analizei unei articulații de pelvis care se modifică odată cu vârsta.

De asemenea, s-au făcut descoperiri privind procedura de mumificare în cazul ei. Corpul ei a fost îmbălsămat cu tămâie și rășină de ienupăr, care erau scumpe adus de departe, a declarat autorul studiului Sahar Saleem, profesor de radiologie la Spitalul Kasr Al Ainy de la Universitatea Cairo, într-un comunicat.

Sahar Saleem nu a găsit nicio incizie pe corp, creierul, diafragma, inima, plămânii, ficatul, splina, rinichii și intestinele fiind încă prezente, ceea ce era neobișnuit la vremea respectivă și contrazice metoda clasică de mumificare, care  consta îndepărtarea tuturor acestor organe, cu excepția inimii.

Cu gura larg deschisă, blocată pentru eternitate în ceea ce pare a fi un țipăt, o veche mumie egipteană a iscat curiozitatea arheologilor care au găsit-o în 1935 într-un mormânt de lângă Luxor. FOTO: Profimedia Images

Cercetătorii au descoperit că femeia avea 1,54 metri înălțime și suferea de artrită ușoară la coloana vertebrală. Femeia nu avea câțiva dinți, au mai descoperit cercetătorii.

Cu toate acestea, studiul nu a putut determina cauza exactă a morții.

„Aici arătăm că a fost îmbălsămată cu produse importate”, a spus Saleem într-un comunicat de presă. „Acest lucru, precum și aspectul bine conservat al mumiei, contrazice credința tradițională conform căreia eșecul de a îndepărta organele interioare presupune o mumificare slabă.”, a adăugat ea.

Doar câteva mumii egiptene antice au fost găsite cu gura deschisă, arată studiul.

Nu e clar ce a cauzat expresia înfricoșătoare a femeii, deși cercetătorii iau în calcul o ipoteză terifiantă.

Ce dezvăluie tehnicile de mumificare

Saleem a spus că starea bine conservată a mumiei, raritatea și costul materialului de îmbălsămare, împreună cu alte tehnici funerare, cum ar fi folosirea unei peruci din palmier și inelele de pe corp, arată o atenție la îmbălsămare, care exclude ipoteza că gura a rămas deschisă din neglijență.

„Expresia facială țipătoare” a mumiei ar putea fi interpretată ca o formă rară de rigidizare musculară asociată cu morți violente, ceea ce sugerează că femeia a murit țipând de agonie sau durere, potrivit studiului.

Este posibil, au sugerat autorii studiului, ca ea să fi fost mumificată în decurs de 18 până la 36 de ore de la moarte înainte ca corpul ei să se relaxeze sau să se descompună, păstrându-și astfel poziția gurii deschise la moarte.

 

 

Autorii studiului arată că expresia facială a unei mumii depinde și alți factori, respectiv procesul de descompunere, procesul de uscare sau forța cu care a fost împachetată.

„Procedurile de înmormântare sau modificările post-mortem ar fi putut contribui la fenomenele mumiilor cu astfel de expresii faciale. Nu se știu încă nici cauza, nici circumstanțele morții acestei femei, așadar nu putem spune cert de ce fața are o astfel de expresie”, a spus Saleem prin e-mail.

Alte două mumii cu gura larg deschisă

„Femeia care țipă” fusese îngropată sub mormântul lui Senmut, un arhitect al templului reginei egiptene Hatschepsut (1479–1458 î.Hr.), care a deținut funcții importante în timpul domniei sale. Se crede că femeia era rudă cu Senmut, potrivit studiului.

Descoperirea rămășițelor ei a avut loc în timpul unei cercetări coordonate de Muzeul Metropolitan de Artă din New York. Trupul mumificat este păstrat la Muzeul Egiptean din Cairo.

Saleem a spus că a mai studiat anterior alte două mumii cu gura deschisă din Egiptul antic. Una se credea că e a unui prinț cunoscut sub numele de Pentawere care a fost decapitat pentru asasinarea tatălui.

A doua a fost a unei femei cunoscute sub numele de Prințesa Meritamun, care a murit în urma unui atac de cord. Analiza lui Saleem a sugerat că gura ei larg deschisă a fost o consecință a unei contracții post-mortem sau unei mișcări a maxilarului.

Subiecte în articol: arheologie descoperiri mumie Egipt studii
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile