Antena 3 CNN Life Travel Misterul insulei unde femeile nu au acces, iar bărbații pot merge doar fără haine

Misterul insulei unde femeile nu au acces, iar bărbații pot merge doar fără haine

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 22:53 17 Sep 2023 Modificat la 22:53 17 Sep 2023

Insula Okinoshima, căci despre ea este vorba, a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, atât ca mărturie a spiritualității umane de-a lungul mileniilor, dar și ca o dovadă a schimburilor economice intense din Extremul Orient medieval.

Misterioasa insulă se află la 60 de kilometri nord-vest de coastele insulei Kyushu între Japonia și Coreea. Se întinde pe o suprafață de 97 de hectare și era în mare parte împădurită dominată de dealuri și munți.

Okinoshima are o valoare aparte pentru cultura și spiritualitatea asiatică. Este considerată o insulă sfântă locuită doar de un singur preot șintoist.

Șintoismul este considerată una dintre cele mai vechi religii din lume și este specifică Japoniei. Conform acestor credințe, insulele Japoniei sunt o creație divină.

Citește și: Vlad Ciurea și Constantin Dulcan, despre beneficiile călătoriilor pentru creier: "Asta este calea, să aduci la tine ce este bun"

În cadrul șintoismului există numeroși zei, venerați la temple și altare. Insula Okinoshima este unul din aceste puncte sacre al șintoismului, presărată cu numeroase temple. Importantă la Okinoshima este venerarea celor trei zeițe de la Munakata. În general sunt trei zone distincte de venerare a zeițelor pe insula Okinoshima.

Ofrandele directe nu au mai fost aduse, la sanctuarele de pe insulă încă din secolul al IX-lea d.Hr, accesul pe insulă fiind interzis vizitatorilor. Pe insulă locuiește doar un singur preot, pe o perioadă de zece zile. După care este înlocuit, prin rotație, cu altul.

Femeile nu au voie, iar bărbații pot intra doar dezbrăcați

Așadar, preoții care fac cu schimbul pe insulă trebuie să se asigure că nicio femeie nu ajunge la Okinoshima. Deși este o insula sacră dedicată celor trei zeițe, accesul tuturor femeilor este total interzis. Nimeni nu știe cu exactitate motivul. Unii spun că ar avea legătură cu sângele menstrual, considerat impur de unele școli șintoiste. Alții spun că femeile nu au ce căuta pe Okinoshima pentru a fi protejate de furia zeițelor japoneze, furioase că potențialele rivale au ajuns în zona lor sacră. 

În schimb, 200 de bărbați au voie să facă o singură vizită pe an, în ziua de 27 mai, pentru a aduce un omagiu marinarilor care au murit în timpul unei bătălii navale, în cadrul războiului ruso-japonez din perioada 1904-1905.

Bătălia a avut loc în apropiere de această insulă. Bărbații care ajung pe insulă trebuie însă să se dezbrace în pielea goală și să treacă printr-un ritual de purificare.

Conform adevărul.ro, nimeni nu are voie să ia nimic de pe insulă. Nici măcar o pietricică. 

Etichete: insula UNESCO japonia
Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole