Antena 3 CNN Actualitate Misterele celei mai rezistente fiinţe de pe Terra. E singura care va supravieţui unui atac nuclear

Misterele celei mai rezistente fiinţe de pe Terra. E singura care va supravieţui unui atac nuclear

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 22:00 15 Oct 2022 Modificat la 22:00 15 Oct 2022

Cunoscute și sub numele de urşi de apă, Tardigradele sunt creaturi microscopice care pot supraviețui în condiții extreme de temperatură și lipsă de aer.

Oamenii de știință susțin că tardigradele pot fi trimise pe alte planete și pot începe viața acolo, mai ales că dețin un mecanism prin care îşi opresc aproape complet metabolismul.

Acestă abilitate le permite ființelor de dimensiuni milimetrice să treacă peste condițiile potențial periculoase și să revină la viaţă odată ce împrejurimile devin din nou favorabile.

Pentru a demonstra asta, biologul Jessica Sieger și colegii ei au expus tardigradele la perioade săptămânale alternante de îngheț la -30 °C și hrănire la 20 °C. Un alt grup a fost menținut la temperatura camerei.

[GAL layout="5"]

În mod uimitor, dintr-un total de 716 tardigrade, cele care au fost înghețate periodic au trăit de două ori mai mult. Cea mai longevivă a reușit să supraviețuiască 169 de zile.

În total, ambele grupuri au petrecut aceeași perioadă activă în viață, demonstrând că îmbătrânirea biologică a tardigradelor a fost încetinită dramatic, dacă nu chiar oprită cu totul de criobioză (n.r. proces obţinut prin hidroliza parțială, enzimatică sau acidă, a celulozei și a altor materiale bogate în celuloză, cum ar fi bumbacul, hârtia). Acest lucru, spun cercetătorii, confirmă modelul „frumoasei adormite”, notează sciencealert.com

Modelul a fost numit aşa după ce un alt grup de tardigrade au revenit la viaţă după ce stătuseră într-o stare latentă mai bine de 30 de ani.

Marele mister pe care nu-l pot dezlega biologii este cum au reuşit aceste ființe să supraviețuiască în condiţii create până acum doar în laborator şi care nu constituie mediul lor firesc de viaţă.

Tardigradele trăiesc în muşchi, licheni, în nisip şi în praf şi se hrănesc cu alge şi alte nevertebrate foarte mici.

Au aproximativ 0,5 mm lungime şi opt picioare. Grupul din care fac parte, Ecdysozoa, a apărut pe Pământ în urmă cu 530 de milioane de ani, în perioada Cambriană, scrie descoperă.ro

Secretele celor mai rezistente ființe de pe Terra

Alte ființe care ar putea supraviețui în condiţii extreme şi chiar în cazul unui atac nuclear sunt, potrivit jeevoka.com, şi:

  • Gândacii - Chiar dacă nu pot supraviețui prea mult într-o bucătărie, gândacii au capacitatea de a face faţă condițiilor extreme şi chiar în cazul unui atac nuclear. De fapt, gândacii au fost găsiți bine sănătoși la doar 300 de metri distanță de locul unde a fost aruncată bomba atomică de la Hiroshima. Mai mult, ei pot supraviețui până la o lună fără hrană sau apă și, paradoxal, pot trăi şi două săptămâni fără cap.
  • Scorpionii - pot supraviețui unor niveluri mari de radiații şi pot fi chiar complet înghețați şi readuși la viaţă.

  • Musculițele - Dimensiunea lor le împiedică să absoarbă radiațiile. În ciuda ciclului lor de viață de doar 30 de zile, dacă ar exista un atac nuclear, cel mai probabil musculițele ar reuși să ducă la final cele 30 de zile de viaţă.

  • Viespile Braconidae - Acest grup de viespi, în principal parazite, sunt unele dintre cele mai dure creaturi în viață. Pot suporta de 300 de ori mai multe radiații decât oamenii. Entomologii (n.r. știința care se ocupă cu studiul animalelor cu corpul segmentat, adică al insectelor) au descoperit recent că acest grup de viespi poate fi antrenat să „adulmece” și să identifice explozivitatea și substanțele nocive.

  • Mummichogul - sunt singurii pești care au fost trimiși şi în spațiu. Ei pot trăi în cele mai murdare și mai poluate părți ale oceanului. Pot supraviețui unei cantități mari de radiații prin apă și sare. De asemenea, îşi pot modifica structura interioară a corpului și a genelor atunci când este necesar pentru a se adapta rapid unui mediu nou.

  • Deinococcus Radidurans - Această bacterie microscopică poate rezista la expuneri mari de radiații nucleare. Oamenii de știință au fost șocați, acum câțiva ani, când au descoperit că această bacterie şi-a refăcut complet ADN-ul după o expunere îndelungată la radiații nucleare. În prezent, există diverse studii care analizează acest organism pentru a ajuta la tratarea bolilor de radiații și a altor boli asociate la oameni, prin valorificarea acestui ADN modificat. Mai mult, această mică bacterie se află în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai rezistentă bacterie din lume.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole