Antena 3 CNN Life Știinţă Mister astronomic într-un vechi oraș mexican: Piramida Lunii e aliniată cu Soarele. Construcția a început în anul nașterii lui Hristos

Mister astronomic într-un vechi oraș mexican: Piramida Lunii e aliniată cu Soarele. Construcția a început în anul nașterii lui Hristos

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 08:00 30 Iul 2024 Modificat la 08:08 30 Iul 2024

O piramidă din străvechiul oraș mexican Teotihuacán îi intrigă pe cercetători din cauza unor caracteristici stranii, relatează Agerpres, care citează Live Science.

Este vorba despre "Piramida Lunii".

Orașul Teotihuacán a cunoscut o perioadă de înflorire între anii 100 înainte de Hristos şi 800 după Hristos.

Cât privește piramida, aceasta a fost construită în etape între anii 1 şi 350 după Hristos. Construcția este localizată la capătul "Drumului Morţilor", o cale pietruită ce străbate centrul orașului.

O echipă de cercetători a realizat un număr mare de măsurători asupra acestei structuri, folosind inclusiv drone.

Oamenii de știință au observat că, prin colțul său de nord-est, Piramida Lunii se aliniază cu Soarele care răsare deasupra vulcanului El Xihuingo la solstițiul de vară. Solstițiul de vară pică într-una din zilele intervalului 20 - 22 iunie și marchează ziua cea mai lungă din an. 

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că, prin colțul de sud-vest, piramida se aliniază cu Soarele care apune în spatele unui deal, în timpul solstițiului de iarnă (zi care cade în intervalul 20 - 22 decembrie), atunci când este consemnată cea mai scurtă zi a anului.

Alinierea cu vârful vulcanic El Xihuingo la solstițiul de vară confirmă ipoteza că locuitorii din Teotihuacan foloseau acest vulcan ca punct de reper pentru observații astronomice.

"Pe versantul vulcanului El Xihuingo se află situl arheologic Xihuingo, un loc unde au fost create petroglifele cunoscute drept 'cruci punctate', care ar fi fost folosite ca markeri astronomici", a explicat Aarón González Benítez, cercetător al Școlii Naționale de Antropologie și Istorie din Mexic, membru al echipei de cercetare.

Alinierea piramidei cu Soarele la solstiţiu pare să fi influențat decisiv conceptul dezvoltării vechiului oraş.

Piramida Soarelui de la Teotihuacan, aliniată cu Luna în punctele extreme pe bolta cerească

"Teotihuacan iese în evidență prin magnificul său design reticular, iar dacă orientarea Piramidei Lunii în funcție de Soare a determinat orientarea întregului oraș, celelalte monumente care sunt paralele cu această impunătoare structură ar trebui să urmeze și să replice aceeași orientare canonică", a apreciat González Benítez.

Poate părea ciudat că o structură denumită "Piramida Lunii" este, de fapt, orientată după Soare.

Însă, conform cercetătorului citat, numele "Piramida Lunii" a fost dat de populația care a înființat Imperiul Aztec, iar această populație nu a găsit un nume pentru piramidă decât la ceva timp după ce orașul a fost abandonat.

Până în prezent, nu se știe cum numeau locuitorii din Teotihuacan ceea ce în prezent cunoaștem drept Piramida Lunii.

La Teotihuacán se află încă o piramidă, denumită "Piramida Soarelui", iar noul studiu sugerează că aceasta este aliniată momentelor în care Luna apare poziționată cel mai sus sau cel mai jos pe bolta cerească.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole