Antena 3 CNN International News Miss Universe 2021, organizat în Israel, umbrit de probleme politice și pandemia de COVID-19

Miss Universe 2021, organizat în Israel, umbrit de probleme politice și pandemia de COVID-19

Politica amenință să eclipseze Miss Universe, în contextul în care concursul este organizat de Israel. Pandemia de COVID-19 este și ea o problemă în plus.

de Cerasela Stafie    |   

În timp ce concurentele din 80 de țări încearcă să capteze lumina reflectoarelor scenei concursului, politica și coronavirusul știrbește strălucirea evenimentului.

Competiția de duminică va fi a doua Miss Univers din epoca COVID-19. Inițial, granițele Israelului ar fi trebuir să fie deschise turiștilor imunizați, ceea ce înseamnă că mii de fani din întreaga lume ar fi avut ocazia să mergă să vadă competiția.

În schimb, pe măsură ce au apărut știrile despre varianta Omicron, guvernul israelian și-a închis rapid granițele pentru cetățenii străini, cu două săptămâni înainte de competiție.

O concurentă, Miss Franța, Clemence Botino, a fost testată pozitiv pentru COVID-19 când a aterizat în țară și a fost trimisă într-un hotel, în carantină, iar participarea îi era amenințată. Din fericire, ea ascăpat de probleme la timp pentru competiția preliminară de vineri.

„Anul acesta, în Israel, au fost noi provocări, deoarece a trebuit să fim la curent cu ce vaccinuri vor fi acceptate, zilele de călătorie și de carantină”, a declarat Meg Omecene, directorul de comunicații al Miss Universe.

A fost obligatorie vaccinarea pentru tot personalul și concurenții, în termen de șase luni, pentru a putea participa. De asemenea, toate persoanele sunt testate la fiecare 48 de ore, într-un cort special, și trebuie să poarte măști în orice moment când nu sunt pe scenă.

„Au fost reguli COVID destul de riguroase, dar suntem cu toții aici și suntem entuziasmați pentru duminică”, a adăugat Omecene.

Miss SUA, Elle Smith, a declarat pentru CNN că a constatat că măsurile Israelului împotriva Covid-19 sunt mult „mai stricte decât în ​​State în ceea ce privește protocolul, așa că simt că luăm orice precauție necesară pentru a organiza un astfel de eveniment”.

Politica interferează și ea cu competiția

Nici problemele politice nu lipsesc. Ca și în cazul evenimentelor internaționale anterioare găzduite în Israel, cum ar fi Eurovision Song Contest din 2019, doar faptul că un astfel de eveniment important are loc în țară a atras critici și îndemnuri la boicotare.

Guvernul sud-african și-a retras sprijinul și a cerut reprezentantei Africii de Sud, Lelela Mswane, să renunțe, invocând tratamentul israelian față de palestinieni, numindu-l „apartheid”, acuzație pe care Israelul a negat-o vehement.

”În orice caz, prin retragere, reputația și poziția generală a Miss Africa de Sud vor fi mult mai avansate, în țară și la nivel internațional, în comparație cu participarea la un eveniment ocazional, care se poate dovedi dezastruos pentru viitorul ei și poziția publică ca tânără femeie de culoare”, a transmis ministrul sportului, artei și culturii din Africa de Sud, Nathi Mthethwa.

Dar Mswane, cu sprijinul organizației Miss Africa de Sud, nu a cedat în fața presiunii, alegând să călătorească în Israel și să concureze. ”Dacă nu aș fi venit în Israel să concurez la concursul Miss Univers, cred că aș fi regretat pentru tot restul vieții”, a spus ea pentru Jerusalem Post, joi. "Unii oameni m-au făcut să trec prin iad. Nu a fost cel mai ușor lucru, dar aleg să fiu optimistă."

Alte persoane păreau să folosească evenimentul în scopuri politice. Rafaela Plastira, un fotomodel grec și fost câștigător al concursului de frumusețe, a postat pe Instagram că se „retrage” de la Miss Univers pentru că nu va putea „să urce pe acea scenă și să se comporte de parcă nimic nu s-ar întâmpla”, adăugând într-o postare ulterioară: „eu poate că nu trăiesc în Palestina, dar Palestina trăiește în inima mea pentru totdeauna.” Declarația ei a atras laude din partea activiștilor pro-palestinieni.

Dar organizația oficială Miss Grecia a clarificat rapid că Plastira nu a fost nici măcar candidata oficială a Greciei Miss Univers, spunând, într-o declarație, că actuala Miss Grecia este Sofia Arapogianni. Aceasta a pozat ulterior pentru fotografi ținând atât steaguri grecești, cât și israeliene.

Îmbrăcată într-o rochie albă strălucitoare, între repetițiile generale de vineri, Miss Israel, Noa Cochva, a făcut ecou un refren comun auzit de la organizatorii și concurenții Miss Univers: ”Miss Universe nu ar trebui să fie despre politică. Este vorba despre noi ca oameni, ca femei puternice”, a spus Cochva pentru CNN, între repetiții.

De cealaltă parte, avem de a face și cu o nouă realitate politică: a concurenților din țări precum Bahrain și Maroc, care vin pe o scenă din Israel, lucru care ar fi fost de neimaginat cu doar câțiva ani în urmă.

Cele două țări s-au numărat printre cele patru națiuni arabe care au semnat acorduri istorice de normalizare cu statul evreu, anul trecut, deschizând calea pentru o serie de activități diplomatice, de afaceri și culturale.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile