Capsula SpaceX Crew Dragon, aleasă de NASA pentru a-i aduce pe Pământ pe astronauții Suni Williams și Butch Wilmore, s-a cuplat duminică la Stația Spațială Internațională, ISS, însă zborul acestei misiuni - numită Crew-9 - nu a fost lipsit de incidente, relatează CNN.
Crew-9 a dus pe ISS doi astronauți: americanul Nick Hague și rusul Aleksandr Gorbunov. Alți doi astronauți ar fi trebuit să se afle la bordul lui Crew-9, însă ei au rămas la sol pentru a permite întoarcerea lui Williams și Wilmore, anul viitor.
Capsula a andocat fără probleme la ISS la puțin după ora 19 a zilei de duminică (ora 4 dimineața, luni, după fusul orar al României).
Ulterior, SpaceX a dezvăluit ulterior că treapta a doua a rachetei propulsoare Falcon 9 a avut o problemă după ce s-a desprins de capsulă.
„După lansarea reușită a misiunii Crew-9, a doua treaptă a rachetei Falcon 9 a fost s-a desprins și a amerizat în ocean, dar a experimentat o ardere în afara parametrilor nominali. Drept urmare, treapta a doua a aterizat în siguranță în ocean, dar în afara zonei vizate ”, a precizat compania într-o postare pe X.
SpaceX a adăugat că va întrerupe zborurile cu Falcon 9 în timp ce examinează anomalia constatată în zbor.
În prezent, Falcon 9 este cea mai frecvent lansată rachetă din lume pentru transportul orbital.
CNN menționează că a contactat Administrația Federală a Aviației pentru comentarii în legătură cu incidentul de duminică.
Astronauții Suni Williams și Butch Wilmore au rămas la bordul ISS, după ce capsula Boeing Starliner, care i-a dus pe orbită pentru ce ar fi trebuit să fie o misiune de o săptămână, a avut mai multe probleme tehnice.
Starliner a ajuns în cele din urmă pe Pământ, dar fără astronauți la bord, considerându-se că transportul loc cu acest vehicul ar implica prea multe riscuri.
În locul capsulei Boeing, NASA a optat pentru Crew Dragon, construită și exploatată de compania SpaceX a lui Elon Musk.