Antena 3 CNN Externe A fost anulată lansarea misiunii spațiale Artemis I, menită să redeschidă oamenilor calea spre Lună, după 50 de ani

A fost anulată lansarea misiunii spațiale Artemis I, menită să redeschidă oamenilor calea spre Lună, după 50 de ani

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 15:42 29 Aug 2022 Modificat la 16:12 29 Aug 2022

Inițial programată la 15:33, ora României, la Centrul Spațial Kennedy din statul american Florida, lansarea a fost oprită iar cronometrul numărătorii inverse a "înghețat" la T - 40'.

Ulterior, NASA a luat decizia anulării lansării de luni, transmite BBC.

Cauza este o scurgere la un rezervor de hidrogen lichid, care nu a putut fi remediată.

Există alte oportunități de lansare în perioada următoare, dar decizia aparține agenției spațiale americane.

Astfel, proxima fereastră de lansare este vineri, 2 septembrie.

Cel puțin două incidente au fost semnalate, luni, pe parcursul pregătirii ansamblului spațial pentru lansare.

Incidentele care au precedat anularea lansării de luni

Astfel, potrivit unei comunicări NASA semnalate în jurul orei 14, o tentativă de a închide supapele celorlalte trei motoare pentru a crește debitul fluxului de hidrogen lichid către motorul nr. 3 nu a dat rezultate.

La momentul respectiv, motorul nr. 3 nu se afla încă în limitele termice corespunzătoare pentru lansare.

Pe de altă parte NASA a transmis că problema fisurii găsite în secțiunea inter-tanc a treptei centrale a lansatorului SLS a fost rezolvată.

Fisura și acumularea asociată cu înghețul se află în izolația din spumă și nu în structura rezervorului treptei centrală, a indicat NASA.

Giganticul propulsor SLS este cel care va trimite în spațiu capsula Orion.

Aceasta se va înscrie pe o traiectorie amplă în jurul Lunii, înainte de a se întoarce pe Pământ, printr-o amerizare în Pacific.

SLS generează o tracțiune de 39,1 meganewtoni, cu 15% mai mult decât racheta Saturn V, utilizată în cadrul programului spațial Apollo.

Înălțimea ansamblului depășește 98 de metri.

Apollo este, deocamdată, singurul program spațial în cadrul căruia oamenii au ajuns pe Lună, între 20 iulie 1969 (misiunea Apollo 11) și  14 decembrie 1972 (ultima zi pe Lună a echipajului misiunii Apollo 17).

Misiunea Artemis I are rol pregătitor pentru următoarele misiuni cu echipaj uman.

Astronaut NASA: "Tot ce facem cu Artemis I este să arătăm că putem reduce riscurile"

"Privim tot ce facem cu zborul lui Artemis I din perspectiva a ceea ce putem prezenta și demonstra că va reduce riscul pentru misiunea Artemis II, cu echipaj uman", arată astronautul Randy Bresnik.

Condițiile meteo păreau favorabile, luni dimineața, în zona rampei de lansare, dar presa internațională notează că vremea este capricioasă în Florida, în această perioadă a anului, cu furtuni frecvente însoțite de fulgere.

Paratrăsnetele rampei de lansare au fost, de altfel, lovite de trăsnet în ultimele zile.

Misiunea nu poate fi lansată dacă începe ploaia.

Presa internațională a relatat că peste 200.000 de oameni urmau să fie martori la lansarea Artemis I, de pe plajele și drumurile din jurul complexului spațial Kennedy.

Potrivit BBC, pasionații de eveniment au venit încă de duminică, cu rulotele, pentru a ocupa cele mai bune poziții, fără să anticipeze ce se va întâmpla luni.

Orion va folosi gravitația Lunii pentru a se întoarce pe Pământ

După lansarea de la Centrul Spațial Kennedy al NASA cu ajutorul propulsorului SLS, capsula Orion va intra pe orbita Terrei, apoi va folosi sistemul de propulsie pentru a-și continua drumul către Lună.

Va accelera până la o viteză de 36 de mii de kilometri pe oră și va călători mii de km "în spatele" astrului nopții, mai departe decât a zburat vreodată o navă spațială construită pentru a fi folosită oameni.

Orion se va înscrie pe orbită lunară, va face un tur și apoi se va folosi de gravitația satelitului nostru natural pentru a reporni spre casă.

Aceasta este doar prima misiune Artemis.

Cea de-a doua va avea și oameni la bord iar în cea de-a treia, omul va ajunge din nou pe Lună.

[GAL layout="5"]

Foto galerie: ansamblul spațial (lansator SLS + capsula Orion) al misiunii Artemis I înainte de lansare

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole