Antena 3 CNN Externe Misiune spațială istorică, lansată de China. Nava care va prelua mostre de pe partea ascunsă a Lunii

Misiune spațială istorică, lansată de China. Nava care va prelua mostre de pe partea ascunsă a Lunii

Ştefan Petrică
1 minut de citit Publicat la 08:50 04 Mai 2024 Modificat la 08:50 04 Mai 2024

China a lansat, vineri, o navă spațială fără echipaj într-o misiune de aproape două luni, pentru a prelua roci și sol de pe partea îndepărtată a Lunii, fiind prima țară care face o astfel de încercare ambițioasă, scrie Reuters.

Long March-5, cea mai mare rachetă chineză, a decolat la ora locală 17.27, de la Centrul de lansare spațială Wenchang, cu sonda Chang'e-6.

Planul este ca nava să aselenizeze în zona de nord-est a Polului Sud-Basin Aitken, cel mai vechi crater de impact din sistemul solar.

Misiunea va ține aproximativ 53 de zile și va colecta aproximativ 2 kilograme de material.

China își propune să înființeze o bază permanentă pentru oameni pe Lună.

Lansarea marchează o altă etapă importantă în programul de explorare lunară şi spaţială al Chinei.

"Este un pic un mister pentru noi cum a reuşit China să dezvolte un program atât de ambiţios şi de reuşit într-un timp atât de scurt", a declarat Pierre-Yves Meslin, un cercetător francez care lucrează la unul dintre obiectivele ştiinţifice ale misiunii Chang'e-6.

În 2018, Chang'e-4 a oferit Chinei prima sa aselenizare fără echipaj uman, tot pe partea îndepărtată a Lunii.

În 2020, Chang'e-5 a marcat prima dată în ultimii 44 de ani când oamenii au recuperat mostre lunare, iar Chang'e-6 ar putea face din China prima ţară care aduce mostre de pe partea "ascunsă" a Lunii.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole