Antena 3 CNN Externe Mișcarea #metoo a început și în Coreea de Sud  

Mișcarea #metoo a început și în Coreea de Sud  

2 minute de citit Publicat la 14:30 27 Mar 2018 Modificat la 14:30 27 Mar 2018

Conform BBC News, mișcarea #metoo împotriva hărțuirii sexuale și a abuzurilor, a început și în Coreea de Sud, țara cunoscută pentru viziunile foarte conservatoare pe care le deține si regimul puternic patriarhal. 

Acuzațiile care odată ar fi fost ignorate în Coreea au adus acum împreună sute de femei, care recunosc abuzurile bărbaților aflați la putere în această țara. Femeile se confruntă acum cu normele sociale care le-au făcut să tacă timp de ani de zile și luptă pentru libertate. 

Aceste proteste sunt un mare pas înainte pentru Corea de Sud, unde feminismul este de multe ori văzut că un lucru negativ și considerat „un termen urât”. 
Luna trecută, o cunoscută cântăreață, Son Naeun, a trebuit să își apere o postare de pe Instagram, în care ținea în mână o carcasă de telefon pe care scria „Fetele pot face orice”. Ea a fost acuzată de promovarea feminismului și a fost forțată să șteargă postarea.  
  
Chiar și acum, după câteva luni de dezvăluiri șocante, femeile care vorbesc ridică suspiciunii și pot fi pedepsite, dar din ce în ce mai multe victime își asumă acest risc, și sunt pregătite de o luptă dură. Punctul de cotitură, care a schimbat atitudinea femeilor,  a venit în ianuarie într-un interviu televizat cu procurorul public, Seo Ji-hyeon. Ea l-a acuzat pe fostul ministru al justiției sud-coreean de faptul că a atins-o în locuri intime timpul unei înmormântări în 2010. Ministrul spune că nu-și amintește incidentul. 
  
Confesiunea ei publică a venit ca o trezire la realitate pentru comunitatea feminină. Procurorii sunt elita societății sud-coreene așa că femeile au început să gândească, dacă experiența asta se poate întâmplă și ei, și ea poate vorbi, de ce nu aș putea și eu? 
  
În ultimele săptămâni, sute de femei au dezvăluit abuzuri și au vorbit despre experiențele lor. La un maraton al mișcării #metoo din Seul,193 de femei au luat microfonul și au povestit timp de 2018 minute ce li s-a întâmplat. Hawon Jung, un jurnalist local, a postat pe Twitter câteva dintre mărturiile victimelor. O victimă a povestit, cu mult curaj, cum a fost abuzată de tatăl ei timp de 10 ani de zile, încă din perioadă copilăriei: „Tatăl meu m-a abuzat sexual și mi-a făcut lucruri inimaginabile timp de 10 ani. Mamă mea a știut tot timpul de ce se întâmplă, dar nu a făcut nimic până când am implinit 18 ani. Spunea că trebuie să învăț, să întru la facultate.” 

 

Până în momentul de față, majoritatea femeilor din Corea au folosit o aplicație prin care au raportat abuzurile anonim, iar numărul de cazuri ajunge chiar și la 500 de plângeri pe zi.  

Drumul spre justiție este unul lung, dar există ambiție, în special în rândul tinerilor sud-coreeni, de a schimba ceea ce ei simt că este greșit, și de a îndepărta răul din acesta societate patriarhală. 
  

Etichete: coreea de sud
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole