Mirela Voicu a făcut mărturisiri cutremurătoare, despre episoadele dramatice pe care le-a trăit la Vama Siret, acolo unde mii de oameni din Ucraina au fugit din calea războiului.
Maşina Antenei 3 a devenit adăpost pentru copiii care au aşteptat în frig, la Vama Siret
(...) M-am gândit împreună cu Liviu Dochiţa şi Claudiu Roşoiu, să deschidem maşina şi să lăsăm toţi copilaşii, să intre pe rând şi să se încălzească la noi în maşină. Nu a fost o problemă pentru noi că am stat afară. A fost cel mai mic sacrificiu pe care puteam să îl facem, pentru că aşa am simţit să facem, dar maşina Antenei plină de copilaşi, erau şi gemeni, şi blonzi, cu fes şi fără fes. S-a dus Claudiu şi le-a adus de la o tarabă jucării, pentru că era acolo o tarabă de jucării. S-au gândit bieţii oameni, că după atâta drum, copilaşii aceia ar fi vrut să se joace şi a venit cu un braţ de ursuleţi de pluş şi le-a dat copilaşilor, în maşină.
Mirela Voicu: "Am trecut prin toate stările pământului"
Evident că cel mai mult m-a impresionat, aşa cum spuneau şi ceilalţi colegi ai mei care au mai fost acolo, şi Cristi Popovici la fel, şi Sabrina cu Sergiu, copiii te impresionează.
În primul rând, pentru că nu înţeleg ce li se întâmplă. Nu înţeleg de ce mama nu mai e de mână cu tatăl. Nu înţeleg dacă atunci când ajung acasă, îl mai găsesc pe tată sau nu. M-a impresionat o fetiţă care o jumătate de zi a spus încontinuu mâine vine tata, mâine vine tata. Sigur, că mâine nu venea tata, dar a fost minciuna cu care mama ei a reuşit să o ţină liniştită. Mi se face şi acum pielea de găină (...) A mai fost un copilaş care le-a spus tuturor bărbaţilor din jurul lui, tata. Era foarte clar, copiii nu înţelegeau ce li se întâmplă. Despre război nu ştiau mare lucru sau aproape nimic.
Ţi pare că ceea ce trăim acum mai are legătură cu vreo carte de istorie? Despre asta vorbim, și atunci, sigur că ei m-au impresionat cel mai tare. M-a impresionat și femeile îngrijorate că, știi cum e să ai sufletul rupt în două. Pleci dintr-o țară unde e război, ești mulțumită că ai copiii de mână, dar știi dacă atunci când te mai întorci acasă sau se oprește războiul, tu îl mai găsești acasă pe soțul tău și tatăl copiilor tăi. Ce le spui tu copiilor, în momentul în care te duci cu ei acasă sau afli că tatăl lor a murit. Le spui că ce? Că un dement a îngenuncheat toată lumea? Degeaba. Copilașii aceia nu mai au tată. Despre asta vorbim.
Mesajul Mirelei Voicu pentru românii care au venit să îi ajute pe refugiaţi
M-au impresionat și vreau să le mulțumesc foarte mult, tuturor românilor care au fost în aceste zile la Vama Siret, din toate colțurile lumii. Cu tot ce au putut să facă. S-au lovit cu toții de un fel de reticență a ucrainenilor. Erau speriați, reticenți. Vorbim de femei și copii cărora le-au pus la dispoziție familii sau bărbați, case, pensiuni, și atunci, ele s-au gândit, de unde știu eu că dacă mă duc cu copiii mei într-o casă străină, nu mi se întâmplă nu știu ce. Vreau să le spun românilor care au fost refuzați de ucraineni, să nu judece, pentru că e greu de înțeles ce e în mintea și sufletul lor.
Mirela Voicu: "Am plâns. Toți oamenii au plâns. Au fost momente care, pur și simplu, m-au amuțit"
Eu ca eu, dar Sebastian, cel care ne-a tradus timp de trei zile. Sebastian a tradus pentru noi, în direct, să zicem, zece povești, dar el a auzit 1.000 de povești. Și a plâns la 1.000 de povești. Colega mea, Roxana Ciucă, a făcut povestea celui care a tradus mii de povești și a plâns de mii de ori, la fiecare poveste", a spus Mirela Voicu, luni, în exclusivitate la Antena 3.