Afirmațiile au fost făcute de Secretarul General adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, într-un interviu în exclusivitate la emisiunea "În fața națiunii".
Aflat la Conferința pentru Securitate de la Munchen, Geoană a intrat în legătură video cu realizatorul Radu Tudor.
Radu Tudor: "Domnule Secretar General adjunct al NATO Mircea Geoană, vă mulțumesc că sunteți în fața națiunii. Sunteți unul dintre invitații de marcă ai Conferinței pentru Securitate. Anul acesta, probabil cea mai dureroasă și mai provocatoare temă este cea a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, alături de amenințarea de securitate pentru întreaga Europă. Cu ce mesaj veniți din partea NATO la această conferință?"
Mircea Geoană: "Vă mulțumesc pentru invitație. Îmi aduc aminte că, în urmă cu un an, președintele Zelenski avea o intervenție virtuală la conferința de la Munchen. Pot să spun acum că aveam deja cu toții, cei care participam și anul trecut și anul acesta, transportul făcut pentru sediul NATO, pentru că știam că războiul va începe. Din păcate, a trecut un an de zile și războiul continuă și se va intensifica, cel mai probabil. Iar mesajul pe care îl avem aici la Munchen, din partea întregului Occident democratic (...) este acela că apărăm fiecare centimetru pătrat de teritoriul aliat. E bine ca cei de acasă, din România, să știe că la NATO planificăm, zi de zi, tot ce înseamnă protecția intereselor teritoriului și populațiilor noastre din NATO.
Mircea Geoană: "Izbânda Ucrainei este și izbânda noastră"
Continuăm să sprijinim Ucraina, pentru că lupta lor este o luptă dreaptă și care și pe noi ne ajută. Nu vreau să îmi imaginez o situație în care Rusia ar prevala, eventual, în acest război. Ar fi o invitație la agresiune în serie din partea Federației Ruse. Deci izbânda Ucrainei este și izbânda noastră. Și, nu în ultimul rând, vrem să ne pregătim pentru provocările viitorului. Războiul este păcătos, este dificil, dar avem în față provocări numeroase: ascensiunea Chinei, evoluția tehnologică, reziliența societăților noastre, lupta împotriva dezinformării, împotriva războiului hibrid. Deci, o conferință foarte densă și, ca întotdeauna, (aici) este locul în care se întâlnesc liderii lumii occidentale democratice."
Radu Tudor: "Domnule Secretar General adjunct, Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a acordat un interviu agenției France Presse în care a declarat că Alianța trebuie să se pregătească pentru o lungă confruntare cu Rusia. Noi, aici, pe flancul estic, când auzim de confruntare cu Rusia, avem, evident, frisoane. Ce înseamnă această confruntare cu Rusia și cum poate fi ea decriptată pentru a le spune românilor care fac parte din NATO și care ar putea să fie îngrijorați?"
Mircea Geoană: "Secretarul General a afirmat în repetate rânduri, inclusiv în acest interviu, că trebuie să fim pregătiți pentru un război de lungă durată între Rusia și Ucraina. Deci, vreau să spun încă o dată că misiunea noastră, ca NATO, este să apărăm teritoriul aliat, să ajutăm Ucraina și să evităm riscul de escaladare al acestui război suficient de murdar și de păcătos din Ucraina într-un conflict între NATO și Rusia. Deci, suntem foarte atenți, sprijinim Ucraina, apărăm aliații și evităm escaladarea acestei situații.
Mircea Geoană: "Anticipăm o lungă perioadă de tensiuni cu Rusia"
Ceea ce spune Secretarul General, pe lângă faptul că ne putem aștepta la un război de lungă durată între Rusia și Ucraina, este că relația Rusiei cu Occidentul democratic va rămâne deteriorată pentru o perioadă relativ lungă de timp. Nu ne dorim acest lucru. Noi nu căutăm relații tensionate cu Rusia. Rusia - în Georgia, în Crimeea, acum în război împotriva Ucrainei - este cea care a rupt punțile de legătură cu noi.
Deci, spunem două lucruri: 1) războiul din Ucraina probabil că va mai continua. Este un lucru pentru care trebuie să fim cu toții pregătiți. 2) În același timp, relația noastră cu Rusia va fi destul de greu de remediat, pentru că încrederea, predictibilitatea au fost atât de brutal întrerupte de către Rusia, încât anticipăm o perioadă lungă, nu de război, ci de relații tensionate între Occidentul democratic și Federația Rusă. Asta a vrut să spună Secretarul General și asta este ceea ce vreau să reconfirm și eu."
Radu Tudor: "Analiștii occidentali spun, domnule Secretarul General adjunct, că activarea unor elemente de armament nuclear pe submarine, pe nave de război, pe avioane de luptă și bombardament din partea Rusiei e un semnal foarte puternic la adresa Occidentului. Și nu sunt puțini cei care spun că Putin nu se va da în lături să continue acest război și dincolo de frontierele Ucrainei. Ați văzut acest pericol, este pe radarele NATO această amenințare nucleară?"
Mircea Geoană: "Nu vedem pregătiri din partea Rusiei pentru utilizarea de arme nucleare tactice"
Mircea Geoană: "Evident, suntem profund indignați și condamnăm retorica Federației Ruse cu privire la dimensiunea nucleară. O mare putere nucleară - iar Rusia rămâne o mare putere nucleară - are și o responsabilitate, inclusiv atunci când vorbește despre acest lucru. E un lucru sensibil.
Ceea ce rușii vor să facă este să ne submineze încrederea și să pună o sămânță a îndoielii și a fricii. Și trebuie să fim conștienți că ei fac acest lucru pentru a se juca puțin cu psihologia noastră, ca țări libere și democratice. În termeni reali, în termeni concreți, în termeni militari, nu vedem, din partea Federației Ruse, repet, nu vedem, din partea Federației Ruse pregătiri cu privire la o eventuală folosire a acestor arme tactice în Ucraina sau lângă Ucraina.
Repet, disproporția de putere între NATO și Federația Rusă este semnificativă. Asimetria de putere în favoarea noastră este foarte mare și Rusia de-abia reușește să facă față unui război cu Ucraina. Cu atât mai puțin au intenția sau interesul să provoace o confruntare și mai mare cu un adversar infinit mai puternic decât Ucraina, care este NATO.
Mircea Geoană: "Amenințările lui Lavrov la adresa Republicii Moldova, o formă de intimidare"
De aceea, atenție, foarte, foarte mare: amenințările lui Lavrov la adresa Republicii Moldova reprezintă o formă de intimidare, o formă de comunicare cu publicul nostru. Și vreau prin voi, prin printr-o televiziune care în mod constant a prezentat adevărul și a ținut o linie de informare obiectivă a realităților, să spunem că aceste riscuri, militar vorbind, nu le vedem.
Dar ne putem aștepta la continuarea unei retorici amenințătoare din partea Federației Ruse cu scopul de a submina încrederea și unitatea noastră. A, că Federația Rusă va folosi alte instrumente de război hibrid - atacuri cibernetice împotriva infrastructurilor noastre... Dar cel mai important atac este împotriva unității și coeziunii noastre, ca țări aliate. Și acolo avem și noi obligația, ca cetățeni, să nu ne lăsăm duși către ceea ce Rusia ar vrea să vadă: un Occident îngrijorat, un Occident speriat, un public care să nu mai susțină ceea ce avem de făcut, și anume, să ne apărăm aliații, să ajutăm Ucraina și să evităm escaladarea unui război într-un conflict și mai mare."