Antena 3 CNN Actualitate Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Am reușit să adoptăm strategia națională privind adaptarea la schimbări climatice”

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Am reușit să adoptăm strategia națională privind adaptarea la schimbări climatice”

R.M.
2 minute de citit Publicat la 14:17 20 Aug 2024 Modificat la 14:17 20 Aug 2024

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a vorbit, în cadrul conferinței România Inteligentă, despre schimbările climatice, care este impactul acestora asupra țării noastre și ce măsuri trebuie luate în aceste condiții.

Agricultura și silvicultura sunt foarte expuse impactului creșterii temperaturilor medii globale: fluctuațiile tot mai mari ale anotimpurilor perturbă ciclurile agricole, iar schimbările regimurilor de precipitații și fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, secetele, furtunile și inundațiile cauzează provocări considerabile asupra culturilor.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit, în cadrul conferinței România Inteligentă, despre măsurile care urmează să fie implementate în țara noastră pentru a putea face față schimbărilor climatice.

Mircea Fechet: „Am reușit să adoptăm strategia națională privind adaptarea la schimbări climatice”

Potrivit ministrului, se fac investiții în sisteme de irigații și în reîmpăduriri și a precizat că în contextul schimbărilor climatice se discută foarte puţin despre apă, o resursă pe care va trebui să o preţuim, mai ales că este epuizabilă şi nu de puţine ori generează conflicte.

„Un lucru e cert: România este afectată de schimbări climatice, la fel cum întreaga Europă este mai afectată decât celelalte regiuni de aceste schimbări climatice pe care le resimțim fiecare dintre noi pe propria piele. Fie că discutăm despre fenomene meteo extreme, fie că discutăm despre caniculă și iată astăzi, 20 august, mai e puțin peste o săptămână până când începe oficial toamna, însă avem cod roșu prelungit, avem niște temperaturi comparabile cu cele din luna lui cuptor, nicidecum cele din apropierea toamnei, așa că ne adaptăm pe de-o parte.

Chiar săptămâna trecută, în Guvern, după o muncă extrem de lungă și la care au participat toate ministerele, Administrația Prezidențială, Comitetul Ministerial pentru Schimbări Climatice, am reușit să adoptăm strategia națională privind adaptarea la schimbări climatice, un document strategic, care ne spune unde suntem astăzi și ce avem de făcut în viitor.

Agricultura, fără îndoială, este cel mai dependent domeniu de vreme și seceta prelungită, lipsa precipitațiilor și fenomenele meteo extreme afectează în primul rând agricultura, însă trebuie să nu uităm că România trebuie să-și asigure pe de-o parte independența alimentară, dar în același timp trebuie să ne gândim și la siguranța energetică  și la celelalte sectoare.

Discutăm despre apă şi atât de puţin despre apă în contextul schimbărilor climatice. Trebuie pornit de la faptul că apa e o resursă epuizabilă, e o resursă pe care va trebui să o preţuim. Nu de puţine ori, apa generează conflicte. Dacă o să întrebăm orice alt primar din România care e principala funcţie a unei amenajări hidro, probabil că ne va spune că principala şi cea mai importantă funcţie este aceea de a asigura apă potabilă pentru populaţie sau apă pentru industria locală. Şi are dreptate.

Dacă îi întrebăm, în schimb, pe colegii de la hidro care e cea mai importantă funcţie a unei amenajări, ne vor spune că siguranţa energetică a României este mai importantă decât orice altceva”, a explicat Mircea Fechet, în cadrul conferinței România Inteligentă.

Oficiali din ministere şi instituţii au participat, marţi, la conferinţa cu tema „Schimbările climatice - Marile provocări, marile riscuri”, organizată de Antena 3 CNN şi Administraţia Naţională de Meteorologie. 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole